Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki

  • wyświetlono: 758 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mięso mielone nie musi się nam kojarzyć tylko z kotletami czy pulpetami. Dziś zapraszam na rolady otulone boczkiem i zapiekane brukselki. Pyszne i soczyste roladki nadziewane kolorowymi paprykami w połączeniu z zapiekanymi brukselkami i prażonymi orzechami tworzą danie, które warto spróbować

Kuchnia Marty
  • 110min

Składniki

Składniki na roladki:
◦500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
◦1 cebula
◦1 jajko
◦1 czerstwa bułka/kajzerka
◦woda/mleko do namoczenia bułki
◦1 łyżka kaszy manna
◦½ łyżeczki majeranku
◦½ łyżeczki cząbru
◦2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
◦sól
◦pieprz
◦2 papryki kolorowe
◦1 łyżka masła
◦120 g wędzonego boczku w plasterkach
◦tłuszcz do formy



Składniki na zapiekane brukselki:
◦500 g brukselki
◦4 łyżki oliwy z oliwek
◦1 łyżka octu balsamicznego
◦3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
◦15-20 g orzechów włoskich
◦2-3 suszone pomidory
◦sól
◦pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki

  • Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki1. Przygotowanie roladek:

    Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy mięso mielone, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, kaszę manna, czosnek, podsmażoną cebulę i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.

    Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki.
  • Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki2. Mięso rozkładamy na foli spożywczej lub aluminiowej, formujemy prostokąt o grubości 1,5 cm. Na mięso kładziemy po kilka słupków papryki. Przy pomocy foli zwijamy w roladę. Rolady owijamy plasterkami boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy rolady ok. 90 minut pod przykryciem.
  • Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki3. Przygotowanie zapiekanych brukselek:

    Brukselki myjemy, jeśli są duże to kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni.
  • Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki4. Na patelni prażymy orzechy włoskie, dodajemy do nich pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Orzechy łączymy z brukselką i mieszamy wszystko razem.


    Rolady z mięsa mielonego podajemy z brukselkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

brukselkatania_kuchniamoj_niedzielny_obiadmięso mielonerolady z mięsa mielonegorolady z mielonegorolady otulone boczkiemzapiekana brukselka

Komentarze

Podobne przepisy

image-1jmd1yf

Dodane przez: xamelka1

Rolada z mielonego mięsa z warzywami i pieczarkami

Taka rolada smakuje równie dobrza...

Rolada z mielonego z pieczarkami i papryką

Dodane przez: anik9

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami i...

Pyszna do obiadu, jako przekąska...

Rolada z mięsa mielonego

Dodane przez: monikaT83

Rolada z mięsa mielonego z ryżem, grzybami...

Zapraszam na pyszną roladę, ja...

Rolada z mięsa mielonego z kalafiorem i papryką

Dodane przez: aniak

Rolada z mięsa mielonego z kalafiorem i papryką

Bardzo smaczna rolada, idealna...

rolada wielkanocna

Dodane przez: paolineczka

Rolada Wielkanocna z mięsa mielonego z jajkiem

W zamrażalce zalegało mi mięsko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE