Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Mięso mielone nie musi się nam kojarzyć tylko z kotletami czy pulpetami. Dziś zapraszam na rolady otulone boczkiem i zapiekane brukselki. Pyszne i soczyste roladki nadziewane kolorowymi paprykami w połączeniu z zapiekanymi brukselkami i prażonymi orzechami tworzą danie, które warto spróbować

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki na roladki:
    ◦500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    ◦1 cebula
    ◦1 jajko
    ◦1 czerstwa bułka/kajzerka
    ◦woda/mleko do namoczenia bułki
    ◦1 łyżka kaszy manna
    ◦½ łyżeczki majeranku
    ◦½ łyżeczki cząbru
    ◦2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦2 papryki kolorowe
    ◦1 łyżka masła
    ◦120 g wędzonego boczku w plasterkach
    ◦tłuszcz do formy



    Składniki na zapiekane brukselki:
    ◦500 g brukselki
    ◦4 łyżki oliwy z oliwek
    ◦1 łyżka octu balsamicznego
    ◦3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ◦15-20 g orzechów włoskich
    ◦2-3 suszone pomidory
    ◦sól
    ◦pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki 1. Przygotowanie roladek:

    Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy mięso mielone, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, kaszę manna, czosnek, podsmażoną cebulę i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.

    Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki.
  • Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki 2. Mięso rozkładamy na foli spożywczej lub aluminiowej, formujemy prostokąt o grubości 1,5 cm. Na mięso kładziemy po kilka słupków papryki. Przy pomocy foli zwijamy w roladę. Rolady owijamy plasterkami boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy rolady ok. 90 minut pod przykryciem.
  • Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki 3. Przygotowanie zapiekanych brukselek:

    Brukselki myjemy, jeśli są duże to kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni.
  • Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki 4. Na patelni prażymy orzechy włoskie, dodajemy do nich pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Orzechy łączymy z brukselką i mieszamy wszystko razem.


    Rolady z mięsa mielonego podajemy z brukselkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować