Rolady z karkówki na kapuście kiszonej

5 (182 ocen)

Danie jest bardzo sycące, świetne na męskie spotkania.

Składniki:

  • 800 g kiszonej kapusty
    kilka ziaren ziela angielskiego
    3 ziarna jałowca
    kminek
    2 listki laurowe
    1 puszka zmiksowanych pomidorów w zalewie
    6 dużych plastrów karkówki
    musztarda
    150 g boczku wędzonego
    sól, pieprz
    maggi
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolady z karkówki na kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę płuczemy i drobno siekamy. Zalewamy wodą dodajemy jałowiec, ziele, listki laurowe, kminek i odrobinę soli. Gotujemy, aż kapusta zmięknie, następnie odlewamy wodę i wyciągamy przyprawy. Do kapusty dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i maggi.
  • 2. Mięso rozbijamy, solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i wykładamy porcjami na każdym kawałku mięsa. Zwijamy roladki i związujemy nitką. Mięso podsmażamy z wszystkich stron na złoty kolor, następnie zalewamy je odrobiną wody i dusimy, najlepiej przez 2 godziny, regularnie dolewając wodę.
  • 3. Mięso podajemy na gorącej kapuście. Uzyskany sos możemy zagęścić i podać jako dodatek do dania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować