Rolady z karkówki na kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę płuczemy i drobno siekamy. Zalewamy wodą dodajemy jałowiec, ziele, listki laurowe, kminek i odrobinę soli. Gotujemy, aż kapusta zmięknie, następnie odlewamy wodę i wyciągamy przyprawy. Do kapusty dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i maggi.
2.Mięso rozbijamy, solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i wykładamy porcjami na każdym kawałku mięsa. Zwijamy roladki i związujemy nitką. Mięso podsmażamy z wszystkich stron na złoty kolor, następnie zalewamy je odrobiną wody i dusimy, najlepiej przez 2 godziny, regularnie dolewając wodę.
3.Mięso podajemy na gorącej kapuście. Uzyskany sos możemy zagęścić i podać jako dodatek do dania.
Komentarze