Rolady z flądry

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tym apetycznym daniem z flądry , będą delektować się smakosze ryb.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 10 filetów z flądry, 1 cytryna, 10 dag cebuli, 15 dag przerośniętego boczku, olej, 1 pęczek szczypiorku, , 1 pęczek natki pietruszki, 1 jajko, 3 łyżki masła, 1 szklanka gęstej śmietan do zup i sosów najlepsza z Piątnicy, , 2 łyżki ostrej musztardy, sól, pieprz., pomidor do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Rolady z flądry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Filety z flądry umyć, skropić sokiem z cytryny, posolić i posypać pieprzem. Cebulę obrać i razem z boczkiem pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, stopić w nim boczek i zeszklić cebulę, po czym odstawić do wystygnięcia.
    2. Szczypiorek i pietruszkę opłukać pod bieżącą wodą, wytrzeć do sucha i drobno posiekać. Jajko roztrzepać.
    3. Odłożyć trochę pietruszki a resztę razem z jajkiem wymieszać z masą cebulową.
    4. Filety z flądry położyć na stole skórą do góry i posmarować farszem. Następnie zrolować i związać nitką. Na patelni roztopić dwie łyżki masła i podsmażyć w nim delikatnie rolady z każdej strony.
    5. Dodać śmietanę. Następnie dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut. Na koniec wyciągnąć rolady i odstawić w ciepłe miejsce.
    6. Sos przyprawić musztardą i wymieszać z odłożoną wcześniej pietruszką oraz resztą masła. Rolady podawać z sosem.

Porady

Rolady wyśmienicie smakują z ziemniakami i sałatką z pomidorów. Filety najlepiej do roladek kupować dość duże , lepiej wtedy można zawinąć farsz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Pomidor Ryby Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować