Rolady z flądry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Filety z flądry umyć, skropić sokiem z cytryny, posolić i posypać pieprzem. Cebulę obrać i razem z boczkiem pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, stopić w nim boczek i zeszklić cebulę, po czym odstawić do wystygnięcia.
2. Szczypiorek i pietruszkę opłukać pod bieżącą wodą, wytrzeć do sucha i drobno posiekać. Jajko roztrzepać.
3. Odłożyć trochę pietruszki a resztę razem z jajkiem wymieszać z masą cebulową.
4. Filety z flądry położyć na stole skórą do góry i posmarować farszem. Następnie zrolować i związać nitką. Na patelni roztopić dwie łyżki masła i podsmażyć w nim delikatnie rolady z każdej strony.
5. Dodać śmietanę. Następnie dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut. Na koniec wyciągnąć rolady i odstawić w ciepłe miejsce.
6. Sos przyprawić musztardą i wymieszać z odłożoną wcześniej pietruszką oraz resztą masła. Rolady podawać z sosem.
Porady
Rolady wyśmienicie smakują z ziemniakami i sałatką z pomidorów. Filety najlepiej do roladek kupować dość duże , lepiej wtedy można zawinąć farsz.
Komentarze