- KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA (proporcje na 6-8 osób): 1 sztuka
- kapusta czerwona (ok. 1kg): 1 sztuka
- cebula: 2 sztuki
- jabłka: 2 sztuki
- rodzynki (duże): 100 gramów
- sok z cytryny (z połowy cytryny, ilość orientacyjna, do smaku): 0.5 sztuki
- liść laurowy: 1 sztuka
- ziele angielskie: 3 sztuki
- sól, pieprz (ilość orientacyjna, do smaku): 1 łyżeczka
Rolady, kluski i czerwona kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.R O L A D Y
2.Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na plasrty. Natrzeć solą peklowaną, ułożyć na półmisku, zawinąć folią spożywczą, odłożyć do lodówki na 24godz. Sól peklowana sprawi, że mięso będzie kruche.
3.Przygotować n a d z i e n i e: cebulę pokroić w piórka, usmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Boczek pokroić w cienkie słupki, usmażyć na rumiano (wysmażony tłuszcz pozostawić). Ogórki pokroić w podłużne piórka.
4.Drugiego dnia rozbić każdy plaster tłuczkiem do mięsa, jedną stronę posmarować musztardą, ułożyć nadzienie, zawinąć formując roladę, spiąć wykałaczkami.
5.Tak przygotowane rolady usmażyć na rumiano na tłuszczu pozostałym od smażenia boczku. Zalać bulionem przeznaczonym na sos. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut.
6.Łyżką cedzakową wyjąć rolady z bulionu, odłożyć na półmisek (przed podaniem, jeśli zajdzie taka potrzeba, rolady można odgrzać w piekarniku, kładąc na nie wiórki masła).
7.SOS
8.Pozostały bulion zagęścić śmietanką rozmieszaną z mąką, doprawić tymiankiem i w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
9.KLUSKI ŚLĄSKIE
10.Ugotować ziemniaki w nieosolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć do miski przez praskę. Przestudzić. Lekko ciepłe podzielić w misce na cztery, jedną część przełożyć na pozostałe ziemniaki, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i wbić jajko.
11.Całość wymieszać, zagnieść ciasto, uformować kluski, w każdej zrobić dziurkę (zagłębienie).
12.Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody. Kluski wrzuca się na wrzątek (w czasie gotowania należy mieszać je drewnianą łyżką) i po zagotowaniu gotuje jeszcze ok. 3 minut.
13.CZERWONA KAPUSTA ZASMAŻANA
14.Kapustę podzielić na ćwiartki, z każdej części wykroić głąb. Poszatkować lub pokroić, przełożyć do garnka, zalać mniej więcej szklanką wody i dusić pod przykryciem. Obrać jabłka, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do kapusty. Wymieszać. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju. Dodać do kapusty. Wymieszać. Dodać również liść laurowy, ziele angielskie, rodzynki, sól, pieprz oraz sok z cytryny - do smaku. Wymieszać. Dusić jeszcze jakiśs czas pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
15.Przygotować z a s m a ż k ę: na suchej patelni kolor, dolać ciepły bulion (uwaga, pryska!), energicznie mieszać. W zasmażce nie może być grudek, jeśli takie powstaną można je rozprowadzić za pomocą ręcznego blendera. Gotową zasmażkę dodać do kapusty. Dobrze wymieszać całość, gotować jeszcze chwilę mieszając, aby kapusta się nie przypaliła.
16.Przygotowanie takiego obiadu wraz z gotowaniem w całości zajmie około 4 godzin.
Komentarze