Rolady gajowego

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Mięciutkie i pyszne roladki z łopatki wieprzowej

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - łopatka wieprzowa: 1 kilogram
    - pieczarki: 300 gramów
    - papryka świeża: 100 gramów
    - cebula duża: 1 sztuka
    - bułka tarta: 1 łyżka
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - sól około: 1 łyżeczka
    - pieprz czarny do smaku: 0.25 łyżeczki
    - olej roślinny (do smażenia farszu): 5 łyżek
    - mąka (do obtoczenia rolad): 100 gramów
    - olej roślinny (do smażenia rolad): 50 mililitrów
    - liść laurowy, ziele angielskie,: 2 sztuki
    - maggi w płynie: 1 łyżeczka
    - woda: 1.5 litra
    - mąka (do zagęszczenia sosu): 1 łyżka

Rolady gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę umyć, pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem do mięsa.

    Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę lub plasterki, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i wymieszać.
  • Rolady gajowego 2. Na rozbite płaty mięsa nakładać farsz, zwijać rolady i spiąć wykałaczkami. Każdą roladę obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony.Na tłuszczu na którym smażyły się rolady podsmażyć dodatkowo 1 małą cebulę i przełożyć do garnka, w którym będą się dusiły rolady.

    Przełożyć rolady do garnka, zalać wodą, dodać liść, ziele i maggi i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zagęścić sos mąką rozrobioną z wodą, zagotować.

Komentarze

Podobne przepisy