Roladowy tort serowy

  • wyświetlono: 2364 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Do tej pory rolady biszkoptowe nie są moją mocną stroną, lecz ciasto wyszło pyszne. Nie jest trudne a bardzo czasochłonne, ale efekt wyśmienity.

P1302195

Składniki

Rolada biszkoptowa:
90 g masła lub margaryny
6 jaj
175 g cukru
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
350 g konfitury wiśniowej
Masa:
600 g twarogu
200 g śmietany 30%
1 opak. cukru waniliowego
4 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka czarna porzeczka
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Roladowy tort serowy

  • 1. Tłuszcz roztopić. Żółtka odzieli od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając, do masy żółtkowej dodawać na przemian mąki i pianę z białek. Masło wymieszać z niewielką ilością masy, dodać do pozostałej masy i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na blaszce wyłożonej pergaminem rozprowadzić ciasto i piec ok. 12 min.
  • 2. Upieczony biszkopt wyłożyć na oprószoną cukrem ściereczką i usunąć papier. Konfiturę rozsmarować na biszkopcie a następnie ciasto zwinąć roladę. Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Dzień wcześniej przygotować galaretki. Cytrynową, agrestową i czarną porzeczkę rozpuścić w 1 szklance wody. Odstawić do lodówki aby stężały.
    Twaróg zmielić 3-krotnie. Zmiksować na puszystą masę, dodając cukier i cukier waniliowy. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wody.Śmietanę ubić. Galaretki przygotowane wcześniej wyciągnąć ze szklanki i pokroić w kostkę. Czekoladę drobno posiekać. Do masy serowej dodać tężejącą truskawkową galaretkę,dokładnie zmiksować, następnie dodać ubitą śmietanę, pokrojone pozostałe galaretki oraz czekoladę, dokładnie wymieszać.
  • 4. Przygotować dużą miskę, wyłożyć folią aluminiową. Roladę biszkoptową pokroić w 1 cm plastry. Brzegi miski wyłożyć plastrami rolad(kilka plastrów pozostawić do przykrycia masy).
    Do tak wyłożonej roladami miski przełożyć masę, wygładzić i przykryć pozostałymi plastrami rolady. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa stężeje ciasto przełożyć na talerz i usunąć folię.
KH_01-2013

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekonkurs_wielkanocny

Komentarze

Podobne przepisy

szachownia

Dodane przez: klementynka

tort szachownica makowo-serowa

to serowo-makowy duet, przełożony...

image-1xd7m0s

Dodane przez: Bożena1960

Tort Śmietankowo - serowy

Ostatni 3 tort na Jubileusz 60...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT SEROWY Z MIRABELKAMI

Tort z serem i mirabelkami z biszkoptem...

.

Dodane przez: Anitka0804

Tort serowy - LALKA

Mój pierwszy taki o to torcik upiekłam...

Tort serowo-jabłkowy

Dodane przez: dorota w

Tort serowo-jabłkowy

Pyszny sernik składający się z...

image-0uvv55p

Dodane przez: Shine w kuchni

TORT SEROWO-WIŚNIOWY

Mąż uwielbia wiśnie, a ja uwielbiam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE