Roladowy tort serowy

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Do tej pory rolady biszkoptowe nie są moją mocną stroną, lecz ciasto wyszło pyszne. Nie jest trudne a bardzo czasochłonne, ale efekt wyśmienity.

Składniki:

  • Rolada biszkoptowa:
    90 g masła lub margaryny
    6 jaj
    175 g cukru
    100 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    350 g konfitury wiśniowej
    Masa:
    600 g twarogu
    200 g śmietany 30%
    1 opak. cukru waniliowego
    4 łyżki cukru
    1 galaretka truskawkowa
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka czarna porzeczka
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Roladowy tort serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tłuszcz roztopić. Żółtka odzieli od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając, do masy żółtkowej dodawać na przemian mąki i pianę z białek. Masło wymieszać z niewielką ilością masy, dodać do pozostałej masy i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na blaszce wyłożonej pergaminem rozprowadzić ciasto i piec ok. 12 min.
  • 2. Upieczony biszkopt wyłożyć na oprószoną cukrem ściereczką i usunąć papier. Konfiturę rozsmarować na biszkopcie a następnie ciasto zwinąć roladę. Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Dzień wcześniej przygotować galaretki. Cytrynową, agrestową i czarną porzeczkę rozpuścić w 1 szklance wody. Odstawić do lodówki aby stężały.
    Twaróg zmielić 3-krotnie. Zmiksować na puszystą masę, dodając cukier i cukier waniliowy. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wody.Śmietanę ubić. Galaretki przygotowane wcześniej wyciągnąć ze szklanki i pokroić w kostkę. Czekoladę drobno posiekać. Do masy serowej dodać tężejącą truskawkową galaretkę,dokładnie zmiksować, następnie dodać ubitą śmietanę, pokrojone pozostałe galaretki oraz czekoladę, dokładnie wymieszać.
  • 4. Przygotować dużą miskę, wyłożyć folią aluminiową. Roladę biszkoptową pokroić w 1 cm plastry. Brzegi miski wyłożyć plastrami rolad(kilka plastrów pozostawić do przykrycia masy).
    Do tak wyłożonej roladami miski przełożyć masę, wygładzić i przykryć pozostałymi plastrami rolady. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa stężeje ciasto przełożyć na talerz i usunąć folię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować