Rolada:
500 g obranych ziemniaków (5 większych sztuk)
300 g obranej marchewki (3 duże sztuki)
1 jajko
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
mąka kukurydziana (opcjonalnie)
Farsz:
300 g drobno poszatkowanej kapusty czerwonej
1 mała biała cebula
bulion warzywny lekko zakwaszony octem 10%
sok z cytryny do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
cukier do samku
sól do smaku
olej do smażenia
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Roladki ziemniaczano - marchewkowe z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewki obrać i razem ugotować (około 20 min) w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i pognieść, wystudzić. Następnie wbić jajko - wymieszać. Dodać przyprawy. Na blacie rozłożyć folię aluminiową, następnie przekryć ją papierem do pieczenia. Przygotowaną masę wyłożyć na papier, tworząc prostokąt o wymiarach 23 x 32 cm.
2.Kapustę ugotować w bulionie (około 30 min). Odcedzić i wystudzić. Cebulę posiekać - dusić na oleju 10 min. Dodac kapustę i chwilę smażyć. Farsz doprawić do smaku, wystudzić i wyłożyć na masę ziemniaczano - marchewkową.
3.Całość zwiną jak roladę, pomagając sobie papierem do pieczenia. Boki zawinąć pod spód.
4.Roladę dodatkowo owinąć folią aluminiową. Włożyć do lodówki do zestalenia (można na całą noc).
5.Następnie z rolady usunąć folię i papier. Rulon pokroić na plastry grubości około 2 cm (u mnie wyszło 12 sztuk).
6.Każdy plaster dość obficie panierować w bułce tartej.
7.Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło lub na zimno.
Porady
Gdyby warzywa (ziemniaki, marchewka) były wodniste i przez to masa wyszła za rzadka, należy dodać niewielką ilość mąki kukurydzianej.
Komentarze