Roladki ziemniaczano - marchewkowe z czerwoną kapustą

0 (0 ocen)

Trochę pracochłonne, ale za to efekt przepyszny.

Składniki:

  • Rolada:
    500 g obranych ziemniaków (5 większych sztuk)
    300 g obranej marchewki (3 duże sztuki)
    1 jajko
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
    mąka kukurydziana (opcjonalnie)

    Farsz:
    300 g drobno poszatkowanej kapusty czerwonej
    1 mała biała cebula
    bulion warzywny lekko zakwaszony octem 10%
    sok z cytryny do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do samku
    sól do smaku
    olej do smażenia

    Dodatkowo:
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki ziemniaczano - marchewkowe z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki ziemniaczano - marchewkowe z czerwoną kapustą 1. Ziemniaki i marchewki obrać i razem ugotować (około 20 min) w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i pognieść, wystudzić. Następnie wbić jajko - wymieszać. Dodać przyprawy. Na blacie rozłożyć folię aluminiową, następnie przekryć ją papierem do pieczenia. Przygotowaną masę wyłożyć na papier, tworząc prostokąt o wymiarach 23 x 32 cm.
  • Roladki ziemniaczano - marchewkowe z czerwoną kapustą 2. Kapustę ugotować w bulionie (około 30 min). Odcedzić i wystudzić. Cebulę posiekać - dusić na oleju 10 min. Dodac kapustę i chwilę smażyć. Farsz doprawić do smaku, wystudzić i wyłożyć na masę ziemniaczano - marchewkową.
  • Roladki ziemniaczano - marchewkowe z czerwoną kapustą 3. Całość zwiną jak roladę, pomagając sobie papierem do pieczenia. Boki zawinąć pod spód.
  • Roladki ziemniaczano - marchewkowe z czerwoną kapustą 4. Roladę dodatkowo owinąć folią aluminiową. Włożyć do lodówki do zestalenia (można na całą noc).
  • Roladki ziemniaczano - marchewkowe z czerwoną kapustą 5. Następnie z rolady usunąć folię i papier. Rulon pokroić na plastry grubości około 2 cm (u mnie wyszło 12 sztuk).
  • Roladki ziemniaczano - marchewkowe z czerwoną kapustą 6. Każdy plaster dość obficie panierować w bułce tartej.
  • Roladki ziemniaczano - marchewkowe z czerwoną kapustą 7. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Gdyby warzywa (ziemniaki, marchewka) były wodniste i przez to masa wyszła za rzadka, należy dodać niewielką ilość mąki kukurydzianej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować