Roladki ze szpinakiem i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Rewelacyjna odmiana dla zwykłych roladek ze szpinakiem. Ciągnący ser oraz chrupiący słonecznik w towarzystwie aromatycznego czosnku i szczypiorku stworzyły genialną potrawę.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    Przyprawa do mięsa
    200 g mrożonego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    ½ pęczka świeżego szczypiorku
    2 łyżki łuskanego słonecznika
    200 g żółtego sera
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki ze szpinakiem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek, słonecznik oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Każdy płat fileta przyprawiamy przyprawą do mięsa. Mięso dzielimy na dwie porcje (dwie roladki). Każdą porcję rozkładamy na desce tak aby kawałki mięsa zachodziły na siebie i w łatwy sposób dało się je zwinąć. Na mięsie układamy plasterki sera oraz rozkładamy szpinak. Całość zwijamy w ciasny rulon, obsypujemy przyprawą do mięsa oraz ziarnami słonecznika. Roladki układamy na foli aluminiowej, skrapiamy olejem rzepakowym i szczelnie zamykamy. Pieczemy przez 40-45 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia możemy otworzyć folię i zrumienić górę mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować