Roladki ze szpinakiem i mozzarellą owinięte prosciutto

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chcecie zaskoczyć gości na niedzielnym obiedzie? Polecamy ten przepis.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka (po 200 g)
    kulka mozzarelli
    8 plastrów szynki prosciutto
    200 g świeżego szpinaku
    szparagi białe z zalewy
    2 ząbki czosnku
    cebula
    1 łyżeczka masła
    sól ziołowa
    1 jajko
    mąka do obtoczenia
    bułka tarta
    olej do smażenia
    sól ,pieprz

Roladki ze szpinakiem i mozzarellą owinięte prosciutto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki ze szpinakiem i mozzarellą owinięte prosciutto 1. Szpinak podsmażamy na niewielkiej ilości masła ,razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą ziołową. Odparowujemy.
    Filety z kurczaka cienko rozbijamy. Na każdy kotlet rozsmarowujemy szpinak ,dajemy kawałek mozzarelli (1/4 kulki) ,dajemy po 2 szparagi z zalewy i zwijamy roladki (tak by boki były zamknięte). Oprószamy solą i pieprzem. Każdą roladkę owijamy w dwa plastry szynki ,obtaczamy najpierw w mące ,następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony i przekładamy na blaszkę (zakrywamy folią aluminiową). Zapiekamy 30-35 min w temperaturze 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy