Roladki ze schabu z suszoną morelą

4.5 (4 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na świąteczny obiad polecam roladki ze schabu z suszoną morelą. Mięso w wersji na słodko jest pyszne. Podajemy z dowolnymi dodatkami, u mnie to tłuczone ziemniaczki i surówka, dobrym rozwiązaniem będą buraczki.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 plastry schabu
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    papryka słodka mielona do smaku
    olej do smażenia
    koperek suszony według uznania
    1-2 łyżki mąki pszennej ( do sosu )
    150 g moreli suszonych
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Roladki schabowe

Roladki ze schabu z suszoną morelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu ( wcześniej umyte i osuszone ) rozbijamy tłuczkiem, następnie oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na całej długości schabu nakładamy suszone morele, zawijamy jak roladki spinając wykałaczkami. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy roladki ze wszystkich stron, podlewamy gorącą wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości.
  • 2. Miękkie roladki wyjmujemy z wywaru ( usuwamy wykałaczki ), wywar przecedzamy, mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, wlewamy stopniowo do wywaru, mieszamy, mąki wlewamy tyle jak gęsty sos chcemy uzyskać, najlepiej mieszać ,,rózgą''. Sos zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, koperkiem i papryką.
  • 3. Gorące roladki kroimy w plasterki, można podać w całości, polewamy sosem i podajemy. Ja swoje roladki podałam z tłuczonymi ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka.
  • 4. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 4 osób. Robimy dowolną ilość sosu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować