Roladki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Schab rozbijam tłuczkiem i oprószam solą oraz pieprzem. Marchew, selera, pietruszkę i ziemniaka obieram i kroję w grube zapałki. Tak samo jak na frytki. Kapustę lub liście pora kroję na kawałki wielkości kotletów. Ogórka również kroję w kawałki.
Na kotlet nakładam liść kapusty i po kawałku warzyw. Zwijam ciasną roladkę i spinam dwoma wykałaczkami.
Tak przygotowane roladki obsmażamna oleju, na złoty kolor.
Przekładam do garnka. Zalewam gorącą wodą. Dodaję liść laurowy i ziele. Można dodać pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę,
Na tej samej patelni, na której smażyłam roladki, szkle pokrojoną w kostkę cebulę. Przekładam do garnka.
Wszystko razem duszę około 30 minut. Dodaję wędzone śliwki pokrojone w kawałeczki i duszę do miękkości.
Sos zagęszczam mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody i śmietaną.
Komentarze