Roladki z udek na sałatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce w cienkie słupki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić połowę marchewki, doprawić ziołami prowansalskimi i pieprzem, przesmażyć kilka minut. Następnie odstawić do ostudzenia. Dodać 1/2 kostki fety, dokładnie wymieszać.
2.Udka umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż. Wyjąć kości. Rozłożyć na desce skórą do spodu i nałożyć farsz. Zwinąć roladki, przyprawić czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi i związać nicią. Włożyć do rękawa do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok. 45-50 minut aż będą mocno rumiane. Wyjąć i odstawić na 10 minut aby przestygły.
3.Sałatę posiekać, dodać resztę startej marchewki i resztę fety pokrojonej w kostkę. Doprawić ziołami prowansalski i i wymieszać.
4.Na talerzach ułożyć sałatkę a na niej plastry roladek. Udekorować listkami bazylii.
Komentarze