Roladki z tortilli z gotowanym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotowujemy bulion (lub 1 litr wody i rozpuszczamy w niej kostkę warzywną).
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy do miękkości. Studzimy. Wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy na drobne kawałki. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Kawałki kurczaka, cebulę, ziarna słonecznika oraz połowę suszonych pomidory przekładamy do misy blendera, dodajemy serek kanapkowy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną i papryką chili. Dodajemy pozostałe suszone pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
Na pierwszej placku tortilli rozsmarowujemy połowę przygotowanej pasty i zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z drugim plackiem tortilli. Następnie kroimy w plasterki o grubości około 2-3 cm. Roladki przed podaniem schładzamy w lodówce.
Możemy też wbić wykałaczkę w każdą roladkę.
Komentarze