Roladki z tortilli z gotowanym kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Świetne przekąski imprezowe, które sprawdzają się w każdych okolicznościach

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 placki tortilli
    ok. 200 g fileta z kurczaka
    1 cebula
    150 g serka śmietankowego kanapkowego
    7-8 suszonych pomidorów w oliwie
    garść ziaren słonecznika
    1 pęczek natki pietruszki
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    szczypta papryki chili
    sól, pieprz
    około 1 litr bulionu warzywnego (lub 1 kostka warzywna ekologiczna)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki z tortilli z gotowanym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy bulion (lub 1 litr wody i rozpuszczamy w niej kostkę warzywną).
    Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy do miękkości. Studzimy. Wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
    Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy na drobne kawałki. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
    Kawałki kurczaka, cebulę, ziarna słonecznika oraz połowę suszonych pomidory przekładamy do misy blendera, dodajemy serek kanapkowy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną i papryką chili. Dodajemy pozostałe suszone pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.

    Na pierwszej placku tortilli rozsmarowujemy połowę przygotowanej pasty i zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z drugim plackiem tortilli. Następnie kroimy w plasterki o grubości około 2-3 cm. Roladki przed podaniem schładzamy w lodówce.
    Możemy też wbić wykałaczkę w każdą roladkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować