Roladki z szynką i serem w sosie paprykowo-cebulowym

4.5 (197 ocen)

Obiad, w którym mamy mięso i sos. Mięso jest kruche i soczyste, z serowym środkiem. Sos dzięki papryce i cebuli jest aromatyczny i wyrazisty.

Składniki:


  • 600 g fileta z piersi kurczaka
    Słodka czerwona papryka
    Sól
    Pieprz
    8 plastrów chudej szynki
    8 plastrów sera edamskiego
    1 czerwona papryka
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1,5 szklanki bulionu warzywnego
    ½ pęczka natki pietruszki
    2 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki Sosy

Roladki z szynką i serem w sosie paprykowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe), rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy sola i pieprzem. Na każdym płacie układamy po plasterku szynki i sera. Zwijamy na kształt roladki, wierzch obsypujemy słodką papryką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy mięso. Gdy lekko się zarumieni dokładamy cebulę oraz paprykę. Gdy zmiękną podlewamy całość bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować