Roladki z sosem grzybowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię eksperymentować. Jako pierwszy moich potraw próbuje mąż.

Składniki:

  • ● 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
    ● 10 plastrów wędzonego boczku
    ● czerwona papryka
    ● bułka pszenna
    ● jajko
    ● olej
    ● 2-3 łyżeczki musztardy
    ● sól, pieprz
    ● mąka do obtoczenia
    Sos:
    ● 2 garści suszonych grzybów
    ● po łyżce mąki i masła
    ● kieliszek żubrówki
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy wodą
    i odstawiamy do namoczenia.
    Gotujemy do miękkości. Odcedzamy,
    wywar zachowujemy.
    Grzyby drobno kroimy
  • 2. Bułkę moczymy i odciskamy.
    Dodajemy do mięsa. Wbijamy
    jajko i dokładnie mieszamy.
    Doprawiamy do smaku
    solą i pieprzem.
  • 3. Boczek smarujemy musztardą.
    Paprykę myjemy, osuszamy,
    kroimy wzdłuż na pół
    i usuwamy gniazdo nasienne.
    Miąższ kroimy w paski.
  • 4. Z masy mięsnej formujemy
    placki grubości 0,5 cm. Na
    każdym układamy po plastrze
    boczku i pasku papryki. Zwijamy
    w roladki. Obtaczamy
    w mące i smażymy z obu stron
    na rozgrzanym oleju.
  • 5. Roladki przekładamy do
    rondla. Wlewamy wywar
    z grzybów, dodajemy grzyby
    i żubrówkę. Doprawiamy solą
    i pieprzem. Z mąki i masła robimy
    zasmażkę i zagęszczamy
    sos. Dusimy ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować