Roladki z wypływającym serem i obłędną panierką. W każdym kęsie wyczuwalny jest smak leśnych grzybów i cebulki. Amarantus dodał dodatkowej chrupkości mięsu.
Składniki:
500 g fileta z piersi kurczaka
150 g żółtego sera
Przyprawa do kurczaka
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Roladki z serem w panierce z borowików, cebulki i amarantusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka dzielimy na płaty (jak na schabowe). Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Układamy na każdym płacie po kilka łyżeczek, zwijamy na kształt roladki (ciasno dociskając brzegi).
2.Panierka:
Borowiki mielimy na drobny pył. Cebulkę blendujemy na sypko. Wszystko mieszamy z bułką tartą i amarantusem.
3.Każdą roladkę obtaczamy w rozmąconym jajku i dokładnie obtaczamy w panierce. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej panierki. Gotowe roladki smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną.
Komentarze