Roladki z sarny z grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Sarnina idealnie komponuje się z grzybami leśnymi,więc zrobiłam z niej roladki, które dusiły się w sosie śmietanowo-grzybowym.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • szynka z sarny
    500g świeżych grzybów leśnych
    4 szalotki
    2 łyżki masła
    pieprz kolorowy
    pieprz ziołowy
    sól
    kilka listków laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren ziela angielskiego
    mąka krupczatka
    200 ml gęstej kwaśnej śmietany
    koperek do posypania
    kasza gryczana i czerwona soczewica do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z sarny z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone grzyby podduszamy na łyżce masła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Szynkę kroimy w plastry. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem. Mięso oprószamy pieprzem ziołowym i solą, na środek mięsa kładziemy podduszone grzyby, mięso zawijamy, obtaczamy w mące.

    Na patelni podgrzewamy masło. Na rozgrzanym maśle obsmażamy mięso ze wszystkich stron, dodajemy pokrojoną w ćwiartki szalotki, pozostałe grzyby, roztarte: ziele angielskie, jałowiec oraz liście laurowe. Chwilę dusimy, a następnie dodajemy wiejską śmietanę i dusimy około 45-50 minut, aż mięso będzie miękkie.

    Mięso posypujemy koperkiem i podajemy z ugotowaną soczewicą wymieszaną z kaszą gryczaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować