Roladki z placków ziemniaczanych z mięsnym farszem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zaskoczyłam moją rodzinę roladkami z placków ziemniaczanych, byli pod wrażeniem. Bardzo im smakowały i chcieli, żebym przygotowywała następnym razem większą porcję :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PLACKI:
    70dag ziemniaków,
    1 cebula,
    1 łyżka śmietany 18%,
    2-3 łyżki mąki,
    2 ząbki czosnku,
    1 jajko,
    sól,
    pieprz
    FARSZ:
    50 dag mięsa mielonego wieprzowego,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    1 marchewka,
    1 jajko,
    2-3 łyżki bułki tartej,
    1 łyżka śmietany 18%,
    1 łyżka siekanego koperku,
    sól,
    pieprz,
    słodka papryka,
    DODATKOWO:
    100g żółtego sera,
    1-2 łyżki śmietany 18%,
    1 łyżka koperku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Roladki z placków ziemniaczanych z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PLACKI: Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Na chwilę odstaw i odlej nadmiar soku. Dodaj do nich posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, mąkę, jajko i przyprawy. Usmaż na oleju 5 placków (o średnicy około 15 cm).

    FARSZ: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Do mięsa dodaj wszystkie składniki, wymieszaj i dopraw do smaku. Na plackach rozsmaruj farsz i zwiń roladki. Naczynie żaroodporne natłuść (np. masłem), ułóż w nim roladki. Roladki posmaruj śmietaną i posyp startym żółtym serem i koperkiem. Zapiecz przez 40 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuści. Podaj posypane świeżym koperkiem. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Mięso Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować