Roladki z piersi kurczaka z serem brie pod ziemniaczaną skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka przekrój wzdłuż, ale nie do końca, rozłóż (tworząc dwa płaty). Przypraw z każdej strony solą i pieprzem. Na jednej części połóż pasek sera pleśniowego, przykryj drugą częścią fileta. Delikatnie roztłucz (przykrywając mięso woreczkiem, żeby go nie uszkodzić), tak, aby ser w środku równomiernie się rozłożył.
2.Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużym oczku. Wbij jajko, dodaj mąkę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj na gładkie ciasto.
3.Na papierze do pieczenia rozłóż warstwę masy ziemniaczanej, na nią filet z serem i przykryj kolejną warstwą masy. Wyrównaj tak, aby cały filet pokryty był masą ziemniaczaną. Delikatnie zsuń z papieru i smaż na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu danie przełóż do piekarnika i zapiekaj jeszcze ok.20 minut w 180 st. Podawaj z ulubioną surówką, pokrojone w plastry.
Komentarze