Roladki z piersi kurczaka z serem brie pod ziemniaczaną skorupką

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne roladki z kurczaka, z rozpuszczonym serem pleśniowym, otulone masą ziemniaczaną. Takie połączenie bardzo posmakowało rodzince :)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    100 g sera pleśniowego brie
    3-4 ziemniaki
    3-4 łyżki mąki
    1 jajko
    sól, pieprz
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z piersi kurczaka z serem brie pod ziemniaczaną skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki z piersi kurczaka z serem Brie pod ziemniaczaną skorupką 1. Filet z kurczaka przekrój wzdłuż, ale nie do końca, rozłóż (tworząc dwa płaty). Przypraw z każdej strony solą i pieprzem. Na jednej części połóż pasek sera pleśniowego, przykryj drugą częścią fileta. Delikatnie roztłucz (przykrywając mięso woreczkiem, żeby go nie uszkodzić), tak, aby ser w środku równomiernie się rozłożył.
  • 2. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużym oczku. Wbij jajko, dodaj mąkę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj na gładkie ciasto.
  • 3. Na papierze do pieczenia rozłóż warstwę masy ziemniaczanej, na nią filet z serem i przykryj kolejną warstwą masy. Wyrównaj tak, aby cały filet pokryty był masą ziemniaczaną. Delikatnie zsuń z papieru i smaż na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu danie przełóż do piekarnika i zapiekaj jeszcze ok.20 minut w 180 st. Podawaj z ulubioną surówką, pokrojone w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować