Roladki z piersi indyka z pesto ziołowym i warzywami

5 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 15 min

Potrawa idealna na każdą okazję

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 2 filety z piersi indyka
    pęczek świeżej bazylii
    pęczek świeżego oregano
    pęczek natki pietruszki
    kilka orzechów włoskich
    3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    2 szklanki bulionu mięsno - warzywnego
    4 duże marchewki
    4 ziemniaki
    2 pietruszki
    listki świeżej bazylii do dekoracji
    sól
    pieprz
    rozmaryn
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z piersi indyka z pesto ziołowym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PESTO:
    Do blendera wrzucamy świeżą bazylię, oregano, natkę pietruszki i orzechy włoskie. Można dodać również suszone zioła. całość blendujemy z dodatkiem oliwy. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Marchew i pietruszkę obieramy i myjemy. Kroimy w paski lub talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa.
  • 3. Filety myjemy pod ciepłą wodą. Osuszamy, solimy i pieprzymy. Nakładamy pesto i zwijamy roladki. Spinamy wykałaczkami. Dokładamy do warzyw. i obsmażamy z każdej strony.
  • 4. Warzywa i mięso zalewamy wywarem i dusimy pod przykryciem aż roladki i warzywa będą miękkie. Jeśli mięso będzie gotowe wcześniej możemy je wyciągnąć. Następne odparowujemy wywar tak by pozostała go połowa.
    Wykładamy na talerze, Z roladek wyciągamy wykałaczki. Roladki możemy przeciąć na kilka plastrów lub na połowy. na talerz wykładamy warzywa, na nie układamy mięso i całość zalewamy odrobiną bulionu. Ozdabiamy listkami świeżej bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować