Roladki z piersi indyka z pesto ziołowym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PESTO:
Do blendera wrzucamy świeżą bazylię, oregano, natkę pietruszki i orzechy włoskie. Można dodać również suszone zioła. całość blendujemy z dodatkiem oliwy. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
2.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Marchew i pietruszkę obieramy i myjemy. Kroimy w paski lub talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa.
3.Filety myjemy pod ciepłą wodą. Osuszamy, solimy i pieprzymy. Nakładamy pesto i zwijamy roladki. Spinamy wykałaczkami. Dokładamy do warzyw. i obsmażamy z każdej strony.
4.Warzywa i mięso zalewamy wywarem i dusimy pod przykryciem aż roladki i warzywa będą miękkie. Jeśli mięso będzie gotowe wcześniej możemy je wyciągnąć. Następne odparowujemy wywar tak by pozostała go połowa.
Wykładamy na talerze, Z roladek wyciągamy wykałaczki. Roladki możemy przeciąć na kilka plastrów lub na połowy. na talerz wykładamy warzywa, na nie układamy mięso i całość zalewamy odrobiną bulionu. Ozdabiamy listkami świeżej bazylii.
Komentarze