Roladki z mintaja

4.5 (159 ocen)

Mojej rodzinie bardzo smakowało.Milo było popatrzeć jak szybko znikają z talerza.

Składniki:

  • 3 filety z mintaja bez ości
    5-8 plasterków szynki (ok.5-10dag)
    7 plasterków żółtego sera
    2 łyżki żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
    2 liście pora
    1 łyżeczka tartej bułki
    2 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z mintaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety podziel płaty szerokości ok.5cm i długości ok. 8-10cm. Grubość nie powinna przekraczać pół centymetra, dlatego grubsze filety przekrój na płaskie, cieńsze płaty. Dopraw solą i pieprzem.
  • 2. Szynkę i ser pokrój w paski szerokości ok.2cm.
  • 3. Zwijaj płaty ryby w roladki z paskiem szynki i sera w środku a następnie zepnij wykałaczką.
  • 4. Panieruj w roztrzepanym jajku a następnie w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej.
  • 5. Obsmaż roladki na rozgrzanym oleju, z każdej strony aż się zarumienią. Zdejmij z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • 6. Liście pora pokrój wzdłóż na półcentymetrowe paski i obwiąż nimi obsmażone roladki. Jeżeli pasek jest długgi możesz owinąć ją 2razy.
  • 7. Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Skrop roladki olejem i posyp delikatnie tartą bułką i startym żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 10min w temperaturze 100 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować