Roladki z mięsa mielonego zapiekane w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namaczamy i mocno odciskamy. Dodajemy ją z jedną posiekaną cebulą do mięsa. Wbijamy jajka, dodajemy musztardę i doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ewentualnie ulubionymi przyprawami według uznania. Masę mięsną dzielimy na 10 porcji.
2.Każdą z porcji układamy kolejno na woreczku foliowym, rozklepujemy na płaski kotlet i układamy na wierzchu plaster szynki i ogórek konserwowy. Zwijajmy roladki, pomagając sobie woreczkiem.
3.Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim roladki. Następnie na tym samym tłuszczu smażymy trzy pozostałe cebule pokrojone w krążki. Gdy cebula się zeszkli osypujemy ją mąką i . Dolewamy 500 ml wody ze śmietanką i wrzucamy kostkę rosołową. Gotujemy kilka minut.
4.W naczyniu do zapiekania układamy roladki i zalewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem 40 minut w temp. 200 stopni.
Komentarze