Roladki z mięsa mielonego z papryką i serem w szynce szwarcwaldzkiej to propozycja na szybki, pełen smaku obiad. Przygotowuje się je równie szybko co tradycyjne mielone, jednak są smaczniejsze i pięknie prezentują się na talerzu!
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki:
◦500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
◦1 cebula
◦1 jajko
◦1 czerstwa bułka/kajzerka
◦woda/mleko do namoczenia bułki
◦1 łyżka kaszy manna
◦2-3 ząbki czosnku
◦sól
◦pieprz
◦½ papryki czerwonej
◦100 g sera tostowego
◦120 g szynki szwarcwaldzkiej w plasterkach
◦tłuszcz do formy
Roladki z mięsa mielonego z papryką i serem w szynce szwarcwaldzkiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy mięso mielone, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, kaszę manna, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę. Na koniec do masy mięsnej dodajemy pokrojoną w drobna kostkę paprykę i ser. Mieszamy.
Z mięsa formujemy małe kotleciki (ok. 2 łyżek na jedną roladkę), które owijamy w plasterki szynki (jeden plasterek na jedną roladkę). Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
2.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Roladki pieczemy ok. 60 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy naczynie i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut aż szynka się zarumieni.
Roladki z mielonego mięsa podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze