Roladki z mięsa mielonego z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczraki i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczraki opłukać. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki doprawić do smaku. Dusić na małym ogniu około 15 minut aż odparują. Odstawić do wystygnięcia.
2.Do mięsa mielonego dodać rozmoczoną i odciśniętą kajzerkę, jajka oraz pokrojoną w kostkę cebulę (można całą główkę albo mniej - według uznania). Doprawić do smaku. Wyrobić. Podzielić na średniej wielkości kotlety (wyjdzie około 10 sztuk). Każdy kotlecik rozklepać na dłoni i nadziać łyżeczką farszu pieczarkowego. Formować roladki obtaczając w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu kilkukrotnie przewracając.
Porady
Najlepiej smakują podane z tłuczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z białej kapusty.
Komentarze