Roladki z mięsa mielonego z nadzieniem

4.5 (194 ocen)

By trochę odmienić tradycyjnego kotleta mielonego wymyśliłam farsz z pieczarek, które bardzo lubię.

Składniki:

  • Na kotlety:
    - 600 g mięsa mielonego wieprzowego
    - 1 bułka kajzerka
    - 2 jajka
    - cebula czerwona
    - pieprz, sól, kucharek
    - bułka tarta
    - tłuszcz

    Na farsz:
    - 400 g pieczarek
    - łyżka masła
    - pół czerwonej cebuli
    - natka pietruszki
    - sól, pieprz, kucharek
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z mięsa mielonego z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczraki i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczraki opłukać. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki doprawić do smaku. Dusić na małym ogniu około 15 minut aż odparują. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Do mięsa mielonego dodać rozmoczoną i odciśniętą kajzerkę, jajka oraz pokrojoną w kostkę cebulę (można całą główkę albo mniej - według uznania). Doprawić do smaku. Wyrobić. Podzielić na średniej wielkości kotlety (wyjdzie około 10 sztuk). Każdy kotlecik rozklepać na dłoni i nadziać łyżeczką farszu pieczarkowego. Formować roladki obtaczając w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu kilkukrotnie przewracając.

Porady

Najlepiej smakują podane z tłuczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z białej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować