drobiowe roladki z mięsa mielonego z indyka, nadziewane farszem z serka śmietankowego z dodatkiem pomidorów suszonych oraz orzechów włoskich, panierowane w bułce tartej z dodatkiem czarnego sezamu
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
400 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki bułki tartej
ok. 1/3 szklanki wody
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
Nadzienie:
150 g serka śmietankowego
4-5 pomidorów suszonych z oleju
garść orzechów włoskich
sól, pieprz
Panierka:
1 szklanka bułki tartej
3 łyżki czarnego sezamu
Roladki z mięsa mielonego nadziewane serkiem, pomidorami suszonymi i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy w drobną kostkę. Orzechy włoskie drobno siekamy. Serek śmietankowy przekładamy do miski i mieszamy z pokrojonymi pomidorami oraz orzechami. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
2.Roladki:
Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy, a ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Bułkę tartą wsypujemy do kubka i zalewamy wodą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby spęczniała.
3.Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy jajko, spęczniałą bułkę tartą oraz cebulę i czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi. Dzielimy na 6 części.
4.Każdą część wykładamy na folię spożywczą, formując kształt prostokąta i lekko rozklepując. Na środku rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy roladki, pomagając sobie folią. Następnie zawijamy dokładnie w folię i wkładamy do lodówki na około 30 min.
5.Po tym czasie, roladki delikatnie rozwijamy z folii spożywczej i obtaczamy w panierce z bułki tartej i sezamu. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Komentarze