Roladki z mięsa mielonego nadziewane porem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zwykłe mielone postanowiłam przyrządzić inaczej. Usmażyłam je w postaci roladek z dodatkiem pora i odrobiny żółtego sera. Ponadto zapiekane w sosie smakują wybornie z dodatkiem ulubionej surówki.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    60 dag mielonego mięsa wieprzowego
    1 duży por
    2 jajka
    Bułka mielona
    Kilka małych plasterków żółtego sera
    Olej do smażenia
    Sól i pieprz
    1 opakowanie sosu grzybowego
    1 szklanka jogurtu naturalnego

Roladki z mięsa mielonego nadziewane porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos wymieszać z jogurtem na jednolitą masę. Pora obrać z wierzchniej części, pokroić w cienkie plasterki, sparzyć gorącą wodą nad sitkiem, wystudzić. Mięso wyrobić z jajkami, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Formować małe kulki, rozpłaszczyć, w środek układać krążki pora, pasek sera żółtego. Zwinąć, formując roladki. Obtoczyć w tartej bułce, usmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalać sosem grzybowo-jogurtowym. Zapiekać w temp. około 160 przez 30 minut. Podawać z surówką z białej lub czerwonej kapusty.

Porady

Zamiast żółtego sera można dodać ser biały i dowolny sos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy