Pyszne i bardzo soczyste roladki drobiowe z makaronem i żurawiną . Dodatek chrzanu świetnie komponuje się z resztą. Polecam na pyszny obiad :)
30 min
Składniki:
Zestaw A
SKŁADNIKI PODSTAWOWE :
4 duże, świeże, pojedyncze filety z kurczaka
1 słoiczek żurawiny do mies ( u mnie z winem : Classic Cranberry and Port Sauce. 100 g )
5 płatów makaronu do lazanii
SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY :
żółty, starty ser ( 3/4 szklanki )
SKŁADNIKI ROBOCZE :
1 czubata łyżka tartego chrzanu
sól
pieprz
2 łyżki oleju do smażenia ( u mnie kokosowy)
natka pietruszki do dekoracji
nitka do obwiązania roladek
Roladki z makaronem i winną żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy do miękkości. Zalewamy zimna woda, odcedzamy.
Filety myjemy, pozbawiamy błonek, wycieramy papierowym ręcznikiem.
Każdy filet układamy na folii spożywczej, bezbarwnej, i rozbijamy tłuczkiem do mies, uważając by nie przerwać mięsa. Każdy rozbity filet solimy, pieprzymy i pokrywamy warstwą chrzanu, następnie posypujemy startym serem.
2.Na serze układamy płaty makaronu , makaron smarujemy żurawiną. Zbyt wystające boki makaronu zawijamy do środka.
3.Filey z makaronem i żurawiną zawijamy by powstały roladki, związujemy nitką , najlepiej wzdłuż oraz wszerz.
4.Na patelni rozgrzewamy olej , na rozgrzany olej kładziemy przygotowane roladki, smażymy z każdej strony na złocisty kolor, uważając, by zbyt szybko się nie przypaliły.
5.Z usmażonych roladek ściągamy delikatnie nitkę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Roladki świetnie smakują tuz po przyrządzeniu polane sosem z żurawiny,ale rowniez można je pokroić w plastry i zjeść na zimno :)
Komentarze