Roladki z łososiem i oliwkami

0 (0 ocen)

Roladki, z powodu braku filetów, wykonałam z ćwiartek z kurczaka. Zatem z dość taniego surowca można wyczarować pyszne danie z tzw. górnej półki. Na uwagę zasługuje również nadzienie - wędzony łosoś oraz zielone oliwki idealnie skomponowały się z delikatnym drobiem. Polecam!

Składniki:

  • 4 ćwiartki drobiowe (łącznie ok. 1500g)

    Do natarcia mięsa:
    sól
    pieprz biały mielony
    pieprz ziołowy
    olej słonecznikowy lub oliwa

    Farsz:
    120 g łososia norweskiego wędzonego
    50 g oliwek zielonych (np. nadziewane papryką)
    1 ząbek czosnku
    1/2 pęczka koperku
    do smaku - sól, pieprz biały mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki z łososiem i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki z łososiem i oliwkami 1. Mięso umyć, wysuszyć. Podzielić na udo i podudzie, usunąć skórę.
  • Roladki z łososiem i oliwkami 2. Każdy element mięsa naciąć w dowolnym miejscu wzdłuż kości, następnie wytrybować, tworząc płat (najlepiej cienkim, ostrym nożem manewrować przy samej kości, wykonując czynność przypominającą skrobanie warzyw).
  • Roladki z łososiem i oliwkami 3. Uzyskane płaty natrzeć solą, pieprzem białym i ziołowym - włożyć na kilka godzin do lodówki.
  • Roladki z łososiem i oliwkami 4. Łososia, oliwki, czosnek oraz koperek posiekać i razem wymieszać. Całość doprawić do smaku.
  • Roladki z łososiem i oliwkami 5. Mięso wyjąć z lodówki, na każdy kawałek nałożyć porcję farszu.
  • Roladki z łososiem i oliwkami 6. Zwiną w roladki. Każde zawiniątko obwiązać sznurkiem bawełnianym. Roladki natłuścić olejem/oliwą i ułożyć w formie wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Roladki z łososiem i oliwkami 7. Piec 40 min (200 st. C). Przed podaniem usunąć sznurek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować