Pyszne i zdrowe. Roladki nie muszą być nudne, można je urozmaicić dodając różne składniki. Zapiekłam je w piekarniku zamiast smażyć, co obniżyło kaloryczność potrawy :)
Ja podałam je z miksem kasz.
60 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
1 duży filet z kurczaka (lub 2 mniejsze),
2 plastry szynki konserwowej,
2 duże plastry sera żółtego lub 4 małe,
4-6 zielonych szparagów,
4 paseczki czerwonej papryki,
ząbek czosnku,
sól, curry, ostra papryka,
oliwa z oliwek,
mój miks kasz:
90 g kaszy owsianej prażonej,
40 g kaszy jęczmienna pęczak,
10 g ryżu czerwonego,
10 g siemienia lnianego,
Roladki z kurczaka ze szparagami, papryką, serem i szynką z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy i osuszamy, przecinamy na pół i rozbijamy jak kotleta, nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę i przyprawiamy solą, curry, ostrą papryką, polewamy oliwą. Odstawiamy do lodówki (na około 30 min aby mięso przeszło przyprawami).
Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli, cukru i kilkoma kropkami soku z cytryny, tak żeby główki nie zanurzyły się ok 5-8 min (najlepiej sprawdzać widelcem, żeby się nie rozgotowały).
Na przygotowanego fileta układamy plaster sera, szynki, szparagi (przekrojonego na 2-3 części), 2 paski papryki jeszcze jeden plaster sera żółtego, następnie powoli ciasno zwijamy w folię aluminiową. Pieczemy 25-30 min w temperaturze 170 °C. W czasie gdy pieką nam się roladki gotujemy kaszę.
Kasze razem kładziemy na sicie i przelewamy zimną wodą, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 20 min. Smacznego!
Komentarze