Roladki są mięciutkie, aromatyczne, a farsz zjadałam bezpośrednio z patelni i uważam, że można go podać, jako samodzielne danie, zwane powszechnie risottem. Słodko-pikantne, kolorowe...
Roladki z kurczaka z ryżem i żurawiną duszone w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na 2 łyżkach oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, po minucie wsypujemy cukier, mieszamy, a po kolejnej minucie wsypujemy ryż. Smażymy do momentu, aż poczujemy intensywny zapach karmelu, dolewamy pierwszą porcję gorącego bulionu i czekamy, aż ryż go wchłonie, zanim dodamy kolejną porcję. I tak, dolewając bulion, gotujemy nasze risotto. Po wchłonięciu całego płynu, dodajemy suszoną żurawinę, mieszamy i odstawiamy z ognia. Doprawiamy solą, pieprzem i lekko studzimy.
2.Piersi z kurczaka kroimy tak, aby z każdej uzyskać dwa płaty, które dodatkowo rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Posypujemy solą, pieprzem i nakładamy cienką warstwę masy ryżowej. Zwijamy w roladkę i brzegi spinamy wykałaczkami.
3.Rozgrzewamy pozostałą oliwę i obsmażamy na niej roladki ze wszystkich stron, następnie wlewamy wino, wsypujemy przyprawę, mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy około 20 minut.
Podajemy z pozostałym ryżem lub sałatą, z kieliszkiem białego wina.
Komentarze