Roladki z kurczaka z farszem z mielonego mięsa i marchewką

  • wyświetlono: 1686 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mięso w mięsie, czyli roladki z mięsa drobiowego z farszem z mielonej łopatki i marchewkowych słupków.

  • 4 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

2-3 pojedyncze filety z kurczaka,
około 150-200 g mięsa mielonego np z łopatki,
1 cebula,
1-2 ząbki czosnku,
50 g sera żółtego,
1 duża marchewka,
1-2 łyżki musztardy starofrancuskiej,
1 jajko,
bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia,
ostra papryka mielona,
sól, pieprz,

Sposób przygotowania przepisu:

Roladki z kurczaka z farszem z mielonego mięsa i marchewką

  • 1. Cebulę drobno siekamy. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.

    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę, smażymy.

    Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy przestudzoną, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tary ser oraz jajko. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Wyrabiamy. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej.
  • 2. Marchewkę obieramy. Kroimy na słupki lub strugamy cienkie paseczki maszynką do julienne (albo spiralizerem).

    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki, po chwili dodajemy marchewkę. Smażymy przez kilka minut, aż marchewka lekko zmięknie.
  • 3. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka przecinamy wzdłuż na 2 duże płaty (z dwóch piersi otrzymamy 4 roladki, z trzech piersi 6). Rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem.

    Każdy kawałek smarujemy z jednej strony cienką warstwą musztardy, a następnie wykładamy porcję mięsnego nadzienia. Wzdłuż krótszego brzegu kotleta rozkładamy podsmażoną marchewkę (na tym etapie plasterki czosnku można odrzucić). Zawijamy roladkę (można ją spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią).
  • 4. Roladki obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto.

    Podsmażone roladki przekładamy do naczynia do zapiekania, podlewamy niewielką ilością wody (około 1/3 szklanki) i zapiekamy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

filet z kurczakamarchewkamielone mięsoroladki drobiowełopatka wieprzowa

Komentarze

Podobne przepisy

roladki

Dodane przez: Babcia Tereska

ROLADKI SCHABOWE Z WKŁADKĄ MIELONEGO MIĘSA

Nadziewane roladki, na obiad. Podane...

roladki z mięsa mielonego

Dodane przez: Barbequ

Roladki z mięsa mielonego i pieczone ziemniaczki

coś innego niż zwykłe mielone......

roladki

Dodane przez: aniulek123

ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO

Po prostu pyszne:)))

Pieczone roladki z mięsa mielonego z brokułem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Pieczone roladki z mięsa mielonego z brokułem

Błyskawiczny pomysł na obiad. Wystarczy...

Rolada z mięsa mielonego

Dodane przez: monikaT83

Rolada z mięsa mielonego z ryżem, grzybami...

Zapraszam na pyszną roladę, ja...

Roladki z mięsa mielonego

Dodane przez: Gregorhspeed

Roladki z mięsa mielonego

Jeśli znudziły Wam się zwykłe roladki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE