Delikatne roladki z nadzieniem z przesmażonego na maśle pora w klasycznym sosie potrawkowym.
60 min
Dla 3 osób
Składniki:
Roladki
3 kawałki fileta z kurczaka każdy po ok. 100 gram
100 gram pora biała cześć
łyżeczka masła
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
ok.500 ml. bulionu lub rosołu do ugotowania roladek
Sos
ok. 50 gram masła
2 solidne łyżki mąki pszennej
500 ml rosołu
3 łyżki soku z cytryny
2 żółtka
Roladki z kurczaka w sosie potrawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por myjemy i kroimy na drobne półplasterki, następnie przesmażamy na maśle przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, odstawiamy.
2.Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety, brzegi nieco cieniej, przyprawić solą i pieprzem
Na środku każdego plastra mięsa układamy przesmażony por.
Boki zakładamy do środka i zwijamy w roladkę. Spinamy wykałaczkami.
3.Do rondla lub garnka wlewamy rosół taką ilość aby roladki były do połowy zanurzone , wkładamy mięso , przykryć pokrywką, gotujemy na małym ogniu ok. 20/30 minut.
Możemy też gotować na parze.
4.Sos
W garnku roztopić masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, następnie wlać rosół i dalej energicznie mieszamy aby nie powstały grudki, zagotować i wyłączyć.
Żółtka mieszamy z sokiem z cytryny i cienkim strumieniem wlewamy do sosu ciągle mieszając. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
Komentarze