Roladki z kurczaka w sosie potrawkowym

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 3 osób

Delikatne roladki z nadzieniem z przesmażonego na maśle pora w klasycznym sosie potrawkowym.

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Roladki
    3 kawałki fileta z kurczaka każdy po ok. 100 gram
    100 gram pora biała cześć
    łyżeczka masła
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    ok.500 ml. bulionu lub rosołu do ugotowania roladek
    Sos
    ok. 50 gram masła
    2 solidne łyżki mąki pszennej
    500 ml rosołu
    3 łyżki soku z cytryny
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Roladki z kurczaka w sosie potrawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por myjemy i kroimy na drobne półplasterki, następnie przesmażamy na maśle przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, odstawiamy.
  • 2. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety, brzegi nieco cieniej, przyprawić solą i pieprzem
    Na środku każdego plastra mięsa układamy przesmażony por.
    Boki zakładamy do środka i zwijamy w roladkę. Spinamy wykałaczkami.
  • 3. Do rondla lub garnka wlewamy rosół taką ilość aby roladki były do połowy zanurzone , wkładamy mięso , przykryć pokrywką, gotujemy na małym ogniu ok. 20/30 minut.
    Możemy też gotować na parze.
  • 4. Sos
    W garnku roztopić masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, następnie wlać rosół i dalej energicznie mieszamy aby nie powstały grudki, zagotować i wyłączyć.
    Żółtka mieszamy z sokiem z cytryny i cienkim strumieniem wlewamy do sosu ciągle mieszając. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować