Roladki smakują pysznie. Akurat byłam w posiadaniu dużej piersi z kurczaka, ale można do ich przygotowania użyć fileta z indyka. Tak przygotowane mięso podajemy do ziemniaków i ulubionej sezonowej surówki
Roladki z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie przysmażmy na oleju. Następnie dodajemy do niej kiszkę. Całość przysmażmy około 5 minut. Gotową kaszanką odstawiamy do przestygnięcia.
2.Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowanego dzielimy na połowę. Każdą z części rozbijamy tak by powstał cienki płat mięsa. Gotowe mięso oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
3.Na przygotowany pierwszy płat wykładamy warstwę kaszanki. Wzdłuż jednego z boków układamy pokrojonego w słupki ogórka. Brzegi mięsa zawijamy i zwijamy roladę.
4.Uformowaną przekładamy do naczynia żaroodpornego.
W ten sam sposób postępujemy z drugą połową mięsa. Gotowe rolady oprószamy majerankiem. Następnie polewamy delikatnie olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Rolady pieczemy około 40 minut (180°C), by mięso stało się miękkie. W trakcie pieczenia polewamy wierzch wytworzonym sokiem.
Komentarze