Roladki z kaszą i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie ok. 8 minut. Odcedzam i studzę. Filet myje i przekrajam na cienkie kotlety. Mi wyszły 4 sztuki. Lekko rozbijam tłuczkiem do mięsa. Opruszam solą i pieprzem. Cebulę drobno kroję w kosteczkę , szklę na odrobinie oleju. Śliwki drobno kroję . Do zeszklonej cebuli dodaje śliwki i kaszę. Podsmażam chwilę i doprawiam solą i pieprzem. Farsz nakładam na mięso i zawijam roladki. Spinam je wykałaczkami. Następnie roladki podsmażam na patelni. Przekałdam je do garnka, zalewam wodą i dodaję kostkę rosołową. Gotuję około 10 minut. Dodaję powidła. Roladki wyjmuję z wywaru i zagęszczam go odrobiną mąki wymieszaną ze śmietaną i wodą. Dosypuję posiekaną natkę pietruszki. Takim sosem polewam roladki. Dekoruję listkiem bazylii. Smacznego.
Komentarze