Roladki z kaszą i śliwkami

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Kasza przez wielu z nas jest niedoceniana. Warto to zmienić. Roladki w pysznym i lekkim sosie śliwkowym smakują wyśmienicie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestwu:
    kurczak (filet)
    kasza gryczana (50 g)
    śliwki (garśc suszonych śliwek)

    Składnik dodatkowy;
    cebula

    Składniki robocze;
    woda
    sól
    pieprz
    olej rzepakowy
    2 łyżki powideł śliwkowych
    łyżka mąki pszennej
    łyżeczka śmietany 18%
    łyżka natki pietruszki
    kostka rosołowa z zielem angielskim i liściem laurowym

    Dekoracja;
    listki bazylii


Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki Sosy

Roladki z kaszą i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie ok. 8 minut. Odcedzam i studzę. Filet myje i przekrajam na cienkie kotlety. Mi wyszły 4 sztuki. Lekko rozbijam tłuczkiem do mięsa. Opruszam solą i pieprzem. Cebulę drobno kroję w kosteczkę , szklę na odrobinie oleju. Śliwki drobno kroję . Do zeszklonej cebuli dodaje śliwki i kaszę. Podsmażam chwilę i doprawiam solą i pieprzem. Farsz nakładam na mięso i zawijam roladki. Spinam je wykałaczkami. Następnie roladki podsmażam na patelni. Przekałdam je do garnka, zalewam wodą i dodaję kostkę rosołową. Gotuję około 10 minut. Dodaję powidła. Roladki wyjmuję z wywaru i zagęszczam go odrobiną mąki wymieszaną ze śmietaną i wodą. Dosypuję posiekaną natkę pietruszki. Takim sosem polewam roladki. Dekoruję listkiem bazylii. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza gryczana Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować