Roladki z karkówki na szybko

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kiedy za oknem pięknie i ciepło i nie mamy specjalnej ochoty za długo stać przy kuchni, wtedy najlepszy jest makaron z truskawkami a dla zatwardziałych mięsożerców takie właśnie rolady z karkówki :)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 plastry karkówki wieprzowej + sól, pieprz świeżo mielony
    nadzienie:
    2 plastry szynki wędzonej
    2 plastry boczku wędzonego
    2 mniejsze cebule
    2 mniejsze ogórki kiszone
    łyżka musztardy i jogurtu naturalnego
    sól, pieprz, czonek granulowany do smaku
    pozostałe:
    mąka do lekkiego obtoczenia
    olej do przesmażenia
    dowolny bulion do zalania
    ew. 2 – 3 kapelusze grzybów suszonych

Roladki z karkówki na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-039fn41 1. Składniki nadzienia pokroić na drobne kawałki, wymieszać z musztardą i jogurtem, doprawić do smaku.
  • image-1yld4ok 2. Kotlety rozbić jak najcieniej, ułatwi nam to spryskiwanie wodą, posypać solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, na środek każdego położyć łyżkę nadzienia.
  • image-2356pgh 3. Zrolować ciasno, oprószyć lekko mąką, przesmażyć na gorącym oleju. W miarę potrzeby spiąć spinaczami lub obwiązać nicią bawełnianą (świetnie sprawdza się kordonek).
    Przełożyć do płaskiego garnka razem z farszem który ewentualnie pozostał.
  • image-09625gu 4. Zalać bulionem lub lekko osoloną wodą aby tylko przykryło, gotować do miękkości mięsa ok. 40 – 50 minut.
    Jeśli mamy, możemy dodać 2 – 3 grzyby suszone.
    Pyszne z ziemniakami, kaszą czy makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy