Kiedy za oknem pięknie i ciepło i nie mamy specjalnej ochoty za długo stać przy kuchni, wtedy najlepszy jest makaron z truskawkami a dla zatwardziałych mięsożerców takie właśnie rolady z karkówki :)
60 min
Składniki:
4 plastry karkówki wieprzowej + sól, pieprz świeżo mielony
nadzienie:
2 plastry szynki wędzonej
2 plastry boczku wędzonego
2 mniejsze cebule
2 mniejsze ogórki kiszone
łyżka musztardy i jogurtu naturalnego
sól, pieprz, czonek granulowany do smaku
pozostałe:
mąka do lekkiego obtoczenia
olej do przesmażenia
dowolny bulion do zalania
ew. 2 – 3 kapelusze grzybów suszonych
Roladki z karkówki na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki nadzienia pokroić na drobne kawałki, wymieszać z musztardą i jogurtem, doprawić do smaku.
2.Kotlety rozbić jak najcieniej, ułatwi nam to spryskiwanie wodą, posypać solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, na środek każdego położyć łyżkę nadzienia.
3.Zrolować ciasno, oprószyć lekko mąką, przesmażyć na gorącym oleju. W miarę potrzeby spiąć spinaczami lub obwiązać nicią bawełnianą (świetnie sprawdza się kordonek).
Przełożyć do płaskiego garnka razem z farszem który ewentualnie pozostał.
4.Zalać bulionem lub lekko osoloną wodą aby tylko przykryło, gotować do miękkości mięsa ok. 40 – 50 minut.
Jeśli mamy, możemy dodać 2 – 3 grzyby suszone.
Pyszne z ziemniakami, kaszą czy makaronem.
Komentarze