Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść gładkie ciasto z mąki, jaj, stopionego masła, wody i soli. Przykryć i odstawić.
Przygotować kapustę. Cebulę naszpikować goździkami. Kapustę posiekać.
Przełożyć do garnuszka, dodać namoczone i posiekane wcześniej grzyby, wymieszać ,wlać 200 ml wody i dusić około 20 minut.
Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć równomiernie kapustę i zrolować wzdłuż pomagając sobie matą.
Roladę pokroić w 4-ro centymetrowe części.
Roladki ułożyć w wysmarowanej masłem brytfance i podlać wodą na 3 cm wysokości naczynia,przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika,temp.230 stopni na 30 minut, następnie temp. obniżyć do 190 stopni i piec jeszcze 5 minut.
Komentarze