Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą

5 (164 ocen)

Doskonale smakują z sosem grzybowym. W wersji niepostnej zamiast grzybów ,daję boczek.

Składniki:

  • 37,5 dag mąki
    2 jaja
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki masła
    6 łyżek wody
    2 dag grzybów suszonych
    1 cebula
    25 dag kapusty kiszonej
    3 goździki
    5 ziaren jałowca
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść gładkie ciasto z mąki, jaj, stopionego masła, wody i soli. Przykryć i odstawić.
    Przygotować kapustę. Cebulę naszpikować goździkami. Kapustę posiekać.
    Przełożyć do garnuszka, dodać namoczone i posiekane wcześniej grzyby, wymieszać ,wlać 200 ml wody i dusić około 20 minut.
    Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć równomiernie kapustę i zrolować wzdłuż pomagając sobie matą.
    Roladę pokroić w 4-ro centymetrowe części.
    Roladki ułożyć w wysmarowanej masłem brytfance i podlać wodą na 3 cm wysokości naczynia,przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika,temp.230 stopni na 30 minut, następnie temp. obniżyć do 190 stopni i piec jeszcze 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować