ROLADKI Z KAPUSTĄ

0 (0 ocen)

Danie to przygotowuje się dość szybko,nie jest trudne a smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    2 ogórki małosolne
    1 laska długa chudej kiełbasy
    5 dkg. żółtego sera
    1 duży pomidor
    1 gł.czosnku
    10 dkg.parzonego wędzonego boczku

    DO SOSU

    2 łyżki majonezu
    2 łyżki keczupu pikantnego
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki świeżej bazylii
    sól,pieprz,ostra papryka mielona do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Roladki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • roladki z kapustą 1.

    Kapustę parzyć w gorącej wodzie,zdjąć 12 liści,usunąć środkowy nerw,każdy przeciąć na połowę.Odłożyć 8 połówek liści do zawinięcia roladek, 5 szt. pozostawić do wyłożenia naczynia a pozostałe pokroić na mniejsze kawałki.Z ogórków odłożyć 16 pół talarków,pozostałe pociąć w zapałkę.Pomidor sparzyć wrzątkiem zdjąć skórkę i pokroić w słupki,dwa plastry boczku w zapałkę.Czosnek obrać,pokroić w plasterki,16 plasterków odłożyć do nadziania kiełbasy,pozostały posiekać i dodać do sosu.Ser pokroić w małe 5-cio.cm. prostokąty.




  • roladki z kapustą 2.

    Kiełbasę pokroić na 8 słupków o długości około 5 cm,każdy naciąć w 5-ciu miejscach nie docinając do końca.W środkowe nacięcie włożyć ser,w następne po 2 plastry czosnku i w zewnętrzne nacięcia pół plasterki ogórka.Tak przygotowaną kiełbasę zawinąć w połówki liści kapusty i plaster boczku,spiąć wykałaczką.
  • roladki z kapustą 3. Naczynie żaroodporne posmarować cienko margaryną,położyć połówki liści kapusty,posypać częścią pokrojonych ogórków pozostałym boczkiem i pomidorem.
  • roladki z kapustą 4.
    Przygotować sos.Wszystkie składniki sosu wymieszać,dodać pozostały pokrojony czosnek,przyprawić do smaku i wymieszać z pokrojoną w kawałki kapustą Wyłożyć następną warstwę.
  • roladki z kapustą 5. Na wierzchu ułożyć roladki,każdą posmarować cienko majonezem,
  • roladki z kapustą 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekać 20 min.Roladki odwrócić i ponownie zapiekać 20 min.

Porady

Podawać gorące z ziemniakami z wody lub ryżem ugotowanym na sypko

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować