Roladki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kapustę parzyć w gorącej wodzie,zdjąć 12 liści,usunąć środkowy nerw,każdy przeciąć na połowę.Odłożyć 8 połówek liści do zawinięcia roladek, 5 szt. pozostawić do wyłożenia naczynia a pozostałe pokroić na mniejsze kawałki.Z ogórków odłożyć 16 pół talarków,pozostałe pociąć w zapałkę.Pomidor sparzyć wrzątkiem zdjąć skórkę i pokroić w słupki,dwa plastry boczku w zapałkę.Czosnek obrać,pokroić w plasterki,16 plasterków odłożyć do nadziania kiełbasy,pozostały posiekać i dodać do sosu.Ser pokroić w małe 5-cio.cm. prostokąty.
2.
Kiełbasę pokroić na 8 słupków o długości około 5 cm,każdy naciąć w 5-ciu miejscach nie docinając do końca.W środkowe nacięcie włożyć ser,w następne po 2 plastry czosnku i w zewnętrzne nacięcia pół plasterki ogórka.Tak przygotowaną kiełbasę zawinąć w połówki liści kapusty i plaster boczku,spiąć wykałaczką.
3.Naczynie żaroodporne posmarować cienko margaryną,położyć połówki liści kapusty,posypać częścią pokrojonych ogórków pozostałym boczkiem i pomidorem.
4.
Przygotować sos.Wszystkie składniki sosu wymieszać,dodać pozostały pokrojony czosnek,przyprawić do smaku i wymieszać z pokrojoną w kawałki kapustą Wyłożyć następną warstwę.
Komentarze