Roladki z jelenia z kapustą i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso z jelenia dzień wcześniej zamaczam w zimnej wodzie z dwoma łyżkami octu. Następnego dnia osuszmy mięso ręcznikiem papierowym ,kroję w cienkie plastry w poprzek włókien.
2. Następnie każdy plaster przykrywam folią spożywczą i rozbijam tłuczkiem. Mięso posypuję z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką
3.Ugotowane, suszone grzyby kroję na mniejsze kawałki. Kapustę obgotowuję we wrzątku, aż zmięknie, dokładnie odsączam i pozostawiam do ostudzenia. Grzyby mieszam z pokrojoną kapustą, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Każdy rozbity plaster mięsa smaruję musztardą, kładę plasterek boczku, nakładam trochę masy grzybowo-kapuścianej i zawijam tworząc roladkę. Owijam każdą roladkę białą nitką, aby mięso nie rozpadło się w czasie duszenia.
4.Obtaczam mięso w mące pszennej i smażę kilka minut na dobrze rozgrzanym oleju na głębokiej patelni z każdej strony tak aby pozamykać wszystkie pory w mięsie (zabieg ten sprawi, że mięso będzie soczyste).
5.Obsmażone roladki zalewam gorącym rosołem, dodaję listki laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie, przykrywam pokrywką i duszę na niewielkim ogniu ok. 1,5 do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. W razie czego podlewam roladki rosołem. Na koniec zaprawiam powstały sos śmietaną.
Komentarze