Roladki z jelenia z kapustą i suszonymi grzybami

4.5 (143 ocen)

Mój mąż jest myśliwym więc co jakiś czas gości u mnie na stole dziczyzna .

Składniki:

  • Składniki:
    50 dag udźca z jelenia
    sól
    pieprz
    słodka papryka
    Nadzienie:
    300 g ugotowanych grzybów suszonych (mogą być wyjęte z zupy grzybowej)
    szklanka kapusty kiszonej
    6 łyżeczek musztardy
    6 plasterków boczku wędzonego
    sól
    pieprz
    Dodatkowo:
    3 łyżki mąki pszennej
    olej do smażenia
    rosół do duszenia
    2 listki laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    4 ziarna pieprzu
    150-200 g śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z jelenia z kapustą i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kroimy mięso w poprzek włukien 1.
    Mięso z jelenia dzień wcześniej zamaczam w zimnej wodzie z dwoma łyżkami octu. Następnego dnia osuszmy mięso ręcznikiem papierowym ,kroję w cienkie plastry w poprzek włókien.
  • rozbijamy mięso tłuczkiem 2. Następnie każdy plaster przykrywam folią spożywczą i rozbijam tłuczkiem. Mięso posypuję z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką
  • Gotowe roladki 3. Ugotowane, suszone grzyby kroję na mniejsze kawałki. Kapustę obgotowuję we wrzątku, aż zmięknie, dokładnie odsączam i pozostawiam do ostudzenia. Grzyby mieszam z pokrojoną kapustą, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
    Każdy rozbity plaster mięsa smaruję musztardą, kładę plasterek boczku, nakładam trochę masy grzybowo-kapuścianej i zawijam tworząc roladkę. Owijam każdą roladkę białą nitką, aby mięso nie rozpadło się w czasie duszenia.
  • Podpiekamy roladki z każdej strony 4. Obtaczam mięso w mące pszennej i smażę kilka minut na dobrze rozgrzanym oleju na głębokiej patelni z każdej strony tak aby pozamykać wszystkie pory w mięsie (zabieg ten sprawi, że mięso będzie soczyste).
  • Dodajemy przyprawy 5. Obsmażone roladki zalewam gorącym rosołem, dodaję listki laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie, przykrywam pokrywką i duszę na niewielkim ogniu ok. 1,5 do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. W razie czego podlewam roladki rosołem. Na koniec zaprawiam powstały sos śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować