Skoro zrobiłam roladki ze szpinakiem to i wypróbowałam jarmuż :)
30 min
Składniki:
Podwójny filet z kurczaka lub kawałek fileta z indyka
jarmuż (ja kupuję w biedronce w paczkach)
ser sałatkowy w kostkach
łyżka śmietany 18%
sól
pieprz
łyżka masła
jajko
bułka tarta
olej
Roladki z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet rozcinamy na plastry i rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
Jarmuż oczyszczamy z twardych części i płuczemy.
Na patelnie wrzucamy łyżkę masła i dodajemy jarmuż. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu dodając troszkę wody by się nie spalił.
Dodajemy kilka kosteczek sera i łyżkę śmietany. Mieszamy i czekamy aż się wszystko połączy i odstawiamy do ostygnięcia.
Zimny farsz rozprowadzamy po kotlecie i zawijamy jak roladki.
Obtaczamy w jajku i bułce tartej.
Na patelnie lejemy trochę oleju i kotlety obsmażamy na małym ogniu. Przykrywamy pokrywką podlewamy troszkę wodą i dusimy.
Po 5 minutach ściągamy pokrywkę i kotlety obsmażamy tak aby miały ładny zarumieniony kolorek.
Takie roladki podałam z ziemniaczkami i sałatą lodową ze śmietaną.
Porady
Jeśli chcecie zdrowo to takie roladki można podpiec w naczyniu żaroodpornym. 20 minut w rozgrzanym piekarniku na 200 stopni.
Komentarze