Roladki z indyka z orzechami, suszonymi sliwkami i sałatką z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.
Śliwki pokroić w paseczki, 1/2 odłożyć. Na każdy płat mięsa nakładać śliwki i orzechy, zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć roladki na rumiano. Podlać winem i 1 szklanką wody. Dusić ok 25 minut. Po tym czasie wyjąć, pozbyć się wykałaczek i przekroić na pół po skosie.
2.Buraczki odsączyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać śliwki pokrojone w paseczki i wymieszać.
3.Roladki podawać razem z sałatką posypaną posiekanymi orzechami. Danie udekorować liśćmi sałaty i natką pietruszki.
Porady
Powstały z duszenia sos można zagęścić i podawać z roladkami.
Komentarze