Roladki z grzybami leśnymi

  • wyświetlono: 1052 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Roladki z kurczaka faszerowane grzybami leśnymi i płatkami zielonej oraz czerwonej papryki, doskonale doprawione, pyszne i rozgrzewające. Danie z grzybowym aromatycznym sosem i kaszą perłową.

Neblina36
  • 4 porcje
  • Łatwy

Składniki

- piersi kurczaka (pojedyncze): 2 sztuki
- grzyby leśne (suszone/namoczone): 0.5 szklanki
- pieczarki (świeże/jasne): 4 sztuki
- bulion grzybowy (może być z kostki): 500 mililitrów
- płatki papryki suszonej: 4 łyżki
- sól: 1 łyżka
- pieprz (czarny/mielony): 1 łyżeczka
- czosnek (plasterki): 2 ząbki
- śmietana (18 %): 2 łyżki
- woda: 5 łyżek
- mąka ziemniaczana: 2 łyżki
- płatki kukurydziane: 3 łyżki
- płatki owsiane (błyskawiczne): 1 łyżka
- olej (rzepakowy): 5 łyżek
DODATKI::
- kasza perłowa (2 saszetki): 200 gramów
- sól: 1 łyżeczka
- koperek (świeży/gałązki-do dekoracji): 2 sztuki
- marchew (średnia): 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Roladki z grzybami leśnymi

  • 1. Grzyby (namoczone wcześniej w gorącym bulionie grzybowym) pokroić. Bulion pozostawić do sosu.
  • 2. Marchew obrać, pokroić w skośne plastry (można użyć karbowanego noża).
  • 3. W 2 litrowym garnku zagotować wodę, wrzucić kaszę, marchew, wsypać sól, zmniejszyć ogień, przykryć, gotować 15 minut. Wyjąć kaszę, odsączyć. Marchew wyjąć w momencie serwowania dania.
  • 4. Piersi kurczaka umyć, przekroić na dwa płaty.każdy rozbić lekko tłuczkiem do mięsa,oprószyć solą i pieprzem.
  • kolory jesieni w roladkach5. Na filetach kurczaka ułożyć plasterki czosnku,grzyby, posypać płatkami suszonej papryki,zwinąć, spiąć szpilką do zrazów. Na patelni rozgrzać olej.
  • 6. Płatki kukurydziane wymieszać z owsianymi, wsypać do woreczka, zmiażdżyć lekko tłuczkiem do mięsa. W mieszance płatków obtoczyć roladki, układać na rozgrzanej patelni, smażyć 1-2 minuty z obu stron na złoty kolor. Wlewać partiami bulion grzybowy, dodać pieczarki i resztę grzybów leśnych, zmniejszyć ogień, dusić 25 minut. Roladki wyjąć z sosu, pokroić w plastry.
  • 7. W kubeczku wymieszać makę ziemniaczaną z zimną wodą i śmietaną. Wlać do sosu, zagęścić cały czas mieszając, gotować 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.
  • 8. Kaszę przełożyć do naczynia o dekoracyjnym kształcie lub obręczy, przełożyć na talerz. Polać sosem grzybowym, udekorować marchewką i koperkiem. Na kaszy ułożyć plastry roladek drobiowych. Danie serwować gorące.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiKurczakgrzyby leśneobiadjesieńpiersi kurczakakasza perłowabulion grzybowyjesienne_danie

Komentarze

Podobne przepisy

Pałki z grzybami leśnymi

Dodane przez: czarrna

Pałki z grzybami leśnymi

Pałki z grzybami leśnymi. Moje...

Risotto z grzybami leśnymi

Dodane przez: martynia6

Risotto z grzybami leśnymi

Popularna włoska potrawa z aromatycznymi...

Filet z kurczaka z leśnymi grzybami

Dodane przez: ewiczka2304

Filet z kurczaka z leśnymi grzybami

Mieszkając obok lasu grzechem byłoby...

Rolki leśniczego

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Roladki z kurczaka z leśnymi grzybami i pleśniowym...

Wszystko co kojarzy mi się z lasem...

Kaszotto z kurczakiem i leśnymi grzybami

Dodane przez: AnetaJ

Kaszotto z kurczakiem i leśnymi grzybami

Kaszotto jest daniem typu risotto,...

Gołąbki domowe z leśnymi grzybami

Dodane przez: mysza75

Gołąbki domowe z leśnymi grzybami

Domowe gołąbki tym razem z grzybami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE