Roladki z grzybami leśnymi

4.5 (176 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Roladki z kurczaka faszerowane grzybami leśnymi i płatkami zielonej oraz czerwonej papryki, doskonale doprawione, pyszne i rozgrzewające. Danie z grzybowym aromatycznym sosem i kaszą perłową.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - piersi kurczaka (pojedyncze): 2 sztuki
    - grzyby leśne (suszone/namoczone): 0.5 szklanki
    - pieczarki (świeże/jasne): 4 sztuki
    - bulion grzybowy (może być z kostki): 500 mililitrów
    - płatki papryki suszonej: 4 łyżki
    - sól: 1 łyżka
    - pieprz (czarny/mielony): 1 łyżeczka
    - czosnek (plasterki): 2 ząbki
    - śmietana (18 %): 2 łyżki
    - woda: 5 łyżek
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - płatki kukurydziane: 3 łyżki
    - płatki owsiane (błyskawiczne): 1 łyżka
    - olej (rzepakowy): 5 łyżek
    DODATKI::
    - kasza perłowa (2 saszetki): 200 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - koperek (świeży/gałązki-do dekoracji): 2 sztuki
    - marchew (średnia): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne

Roladki z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby (namoczone wcześniej w gorącym bulionie grzybowym) pokroić. Bulion pozostawić do sosu.
  • 2. Marchew obrać, pokroić w skośne plastry (można użyć karbowanego noża).
  • 3. W 2 litrowym garnku zagotować wodę, wrzucić kaszę, marchew, wsypać sól, zmniejszyć ogień, przykryć, gotować 15 minut. Wyjąć kaszę, odsączyć. Marchew wyjąć w momencie serwowania dania.
  • 4. Piersi kurczaka umyć, przekroić na dwa płaty.każdy rozbić lekko tłuczkiem do mięsa,oprószyć solą i pieprzem.
  • kolory jesieni w roladkach 5. Na filetach kurczaka ułożyć plasterki czosnku,grzyby, posypać płatkami suszonej papryki,zwinąć, spiąć szpilką do zrazów. Na patelni rozgrzać olej.
  • 6. Płatki kukurydziane wymieszać z owsianymi, wsypać do woreczka, zmiażdżyć lekko tłuczkiem do mięsa. W mieszance płatków obtoczyć roladki, układać na rozgrzanej patelni, smażyć 1-2 minuty z obu stron na złoty kolor. Wlewać partiami bulion grzybowy, dodać pieczarki i resztę grzybów leśnych, zmniejszyć ogień, dusić 25 minut. Roladki wyjąć z sosu, pokroić w plastry.
  • 7. W kubeczku wymieszać makę ziemniaczaną z zimną wodą i śmietaną. Wlać do sosu, zagęścić cały czas mieszając, gotować 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.
  • 8. Kaszę przełożyć do naczynia o dekoracyjnym kształcie lub obręczy, przełożyć na talerz. Polać sosem grzybowym, udekorować marchewką i koperkiem. Na kaszy ułożyć plastry roladek drobiowych. Danie serwować gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza perłowa Kurczak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować