Roladki z kurczaka faszerowane grzybami leśnymi i płatkami zielonej oraz czerwonej papryki, doskonale doprawione, pyszne i rozgrzewające. Danie z grzybowym aromatycznym sosem i kaszą perłową.
4.Piersi kurczaka umyć, przekroić na dwa płaty.każdy rozbić lekko tłuczkiem do mięsa,oprószyć solą i pieprzem.
5.Na filetach kurczaka ułożyć plasterki czosnku,grzyby, posypać płatkami suszonej papryki,zwinąć, spiąć szpilką do zrazów. Na patelni rozgrzać olej.
6.Płatki kukurydziane wymieszać z owsianymi, wsypać do woreczka, zmiażdżyć lekko tłuczkiem do mięsa. W mieszance płatków obtoczyć roladki, układać na rozgrzanej patelni, smażyć 1-2 minuty z obu stron na złoty kolor. Wlewać partiami bulion grzybowy, dodać pieczarki i resztę grzybów leśnych, zmniejszyć ogień, dusić 25 minut. Roladki wyjąć z sosu, pokroić w plastry.
7.W kubeczku wymieszać makę ziemniaczaną z zimną wodą i śmietaną. Wlać do sosu, zagęścić cały czas mieszając, gotować 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.
8.Kaszę przełożyć do naczynia o dekoracyjnym kształcie lub obręczy, przełożyć na talerz. Polać sosem grzybowym, udekorować marchewką i koperkiem. Na kaszy ułożyć plastry roladek drobiowych. Danie serwować gorące.
Komentarze