Roladki z fileta drobiowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie sosu:
Obraną i wymytą marchew kroimy w kostkę, zalewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy do miękkości marchwi. Gdy marchew będzie miękka, dodajemy osączony zielony groszek konserwowy, zagęszczamy łyżką mąki, zabielamy sos i doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku.
Wykonanie roladek:
Każdy kawałek fileta nacinamy i rozkładamy na foli spożywczej, przykrywamy folią i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster fileta doprawiamy ziołami
prowansalskimi, pieprzem ziołowym i solą. Na każdy plaster fileta układamy po 3 plasterki sera mozzarella, po 3 plastry suszonego pomidora z oleju,
posypujemy drobno pokrojonym szczypiorem z czosnku. Każdy plaster fileta zawijamy w roladkę. Nagrzewamy tłuszcz na patelni. Panierujemy każdą roladę w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy roladki z każdej strony na rumiany kolor. W między czasie przygotowujemy sos z zielonego groszku i marchwi, oraz gotujemy ziemniaki. Obsmażone roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i podpiekamy 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Tak przygotowane roladki z fileta drobiowego podajemy z ugotowanymi ziemniakami i groszkiem z marchwią.
Komentarze