Tak przygotowane mięso z fasolką podaje najczęściej do ziemniaków. Roladki wbrew pozorom są proste i szybkie w wykonaniu- moja rodzina je uwielbia. Powstały w trakcie pieczenia delikatny sos służy do polania ziemniaków.
Składniki:
Składniki na 5-6 sztuk:
• 1 podwójna pierś z kurczaka,
• Około 20 dag fasolki (mieszanka zielona i żółta),
• Około 5 dag sera żółtego,
• Około 200 ml śmietanki 30%,
• Około 4 łyżeczki musztardy,
• Mały pęczek natki pietruszki,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• Świeżo mielona sól ziołowa
Roladki z fasolką i śmietankowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowane dzielimy na cienkie plastry. Każdy z plastrów oprószamy przyprawami.
Odstawiamy na bok.
Miedzy czasie przygotowujemy fasolkę- ucinamy jej końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 minut na pół twardo.
2.Każdy plaster smarujemy delikatnie musztardą.
3.Następnie układamy na każdym po kilka ugotowanych fasolek. Miedzy fasolki układamy po 1-2 słupki sera żółtego.
4.Tak przygotowane mięso z farszem zwijamy formując roladki. Można dodatkowo miejsce łączenia spiąć wykałaczkami.
5.Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość polewamy śmietanką, oprószamy posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Danie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-30 minut w 180˚C.
Komentarze