Roladki z drobiowe ze szparagami i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Roladki drobiowe to kolejna propozycja na obiad. Z dodatkiem szparagów na które jest teraz sezon smakują przepysznie. A dodatkowo polane sosem zrobionym z sera pleśniowego. Brzmi cudownie prawda? Tak właśnie też smakuje

Takie danie na pewno zaskoczy waszych gości i domowników. Na przygotowanie nie trzeba poświęcać dużo czasu. Potrzebujemy tylko 30 min piec nasze roladki w piekarniku. Zapraszam

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – Filet drobiowy 5 szt
    – Szparagi 5 szt
    – Pomidory suszone 100 g
    – Ser żółty 60 g
    – Boczek pakowany w plastrach 200 g
    – Śmietanka 30% 500 ml
    – Ser gorgonzola 150 g
    – Curry 2 łyżeczki
    – Kurkuma 1/2 łyżeczki
    – Sos sojowy 2 łyżki
    – Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki z drobiowe ze szparagami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od przygotowania mięsa. Filety myjemy i dokładnie przesuszamy na ręczniku papierowym. Następnie każdy z nich nacinamy z boku tworząc głębszą kieszonkę. Filety przekładamy do miski, dodajemy curry, kurkumę oraz odrobinę oleju. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami i odstawiamy na bok.

    W między czasie przygotowujemy resztę składników. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach, suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki a szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki.
  • 2. Gdy wszystko mam już gotowe możemy zabrać się za nadziewanie fileta. Do kieszonki wkładamy jednego szparaga, ser żółty oraz suszonego pomidora. Nacięcie kurczaka łączymy wykałaczką ( będzie nam się lepiej trzymać, tylko pamiętajcie aby ją wyjąć przed podaniem ) a całą roladę owijamy plastrami boczku ( u mnie wyszło po 4 plastry na każdą roladę ). Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, nacięciem do góry. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ( 25 minut z przykrytym naczyniem, ostatnie 5 minut bez przykrywki)
  • 3. W czasie gdy roladki się pieką my przygotujemy sos z sera pleśniowego. Do małego garnka wlewamy śmietanę 30% i zagotowujemy. Następnie dodajemy ser pleśniowy oraz sos sojowy. Mieszamy do momenty rozpuszczenia się sera i gotowe

Porady

https://milycooking.pl/roladki-z-drobiowe-ze-szparagami-i-suszonymi-pomidorami/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ser pleśniowy Szparagi Zielone szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować