Roladki z dorsza z pieczarkami

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jeszcze do niedawna karmiłam piersią, więc musiałam zwracać uwagę na to, co jadłam. Od tamtej pory te zdrowe roladki są w moim menu.

Składniki:

  • ● 1 kg filetów z dorsza
    ● 2 cebule
    ● 25 dag pieczarek
    ● łyżka posiekanej natki pietruszki
    ● cukinia
    ● marchewka
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 jajka
    ● 150 ml kwaśnej śmietany
    ● łyżka oleju
    ● sok z cytryny
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Filet z dorsza

Roladki z dorsza z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety obkrawamy tak, by powstały
    prostokąty. Oprószamy
    solą i pieprzem i skrapiamy sokiem
    z cytryny. Wkładamy na
    ok. 30 minut do lodówki. Odkrojone
    kawałki ryby siekamy.
  • 2. Marchewkę kroimy w słupki,
    a cukinię w podłużne plastry.
    Gotujemy razem 3 minuty
    w osolonym wrzątku. Odcedzamy
    i przelewamy zimną wodą.
    Cukinię kroimy w paski.
  • 3. Farsz: pieczarki kroimy
    w małą kostkę. Cebule siekamy
    i szklimy na maśle. Dodajemy
    pieczarki i posiekaną rybę.
    Smażymy 4 minuty. Wlewamy
    wymieszaną z jajkami śmietanę.
    Smażymy, aż masa zgęstnieje.
  • Roladki z dorsza z pieczarkami 4. Filety smarujemy farszem.
    Nakładamy po porcji marchewki
    i cukinii. Zwijamy. Układamy
    ciasno w garnku. Wlewamy olej,
    trochę wody i posypujemy natką.
    Dusimy ok. 20 minut.

Porady

● Potrawę podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Polewamy sosem pieczarkowym lub śmietanowym. ● Filety warto z obu stron oprószyć suszoną miętą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować