Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czerwona kapusta pekińska, to odmiana popularnej "pekinki", która jest wyjątkowo słodka w smaku, bez odrobiny goryczki. Moje danie to niebanalny i efektowny kolor w połączeniu z pysznym smakiem. Standardowe połączenie grzybów i kapusty, do tego wszystkiego soczysta pierś z kurczaka. Danie podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem, ale idealnie będzie się również komponować ze wszystkimi kaszami. Z pewnością zaskoczymy też naszych gości, podając tak kolorowe danie.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 14 liści z czerwonej kapusty pekińskiej
    1 pierś z kurczaka
    2 cebule
    300 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
    2 łyżki masła
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 jajko
    1/2 litra dowolnego bulionu (u mnie warzywny)
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem 1. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na maśle następnie dodać pokrojone w plastry i oczyszczone grzyby i smażyć ok 10 minut.
  • Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem 2. W tym czasie zdjąć liście z kapusty i tłuczkiem do kotletów delikatnie zmiażdżyć ich twardą część. Liście włożyć na 30 sekund do mikrofalówki lub zblanszować we wrzątku.
  • Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem 3. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i dołożyć na patelnię, posypać solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez 10 minut. Dodać natkę pietruszki.Farsz zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Następnie wymieszać farsz z jajkiem i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem
  • Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem 4. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i delikatnie zawijać ciasneroladki jak na gołąbki (tylko dużo mniejsze).
  • Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem 5. Roladki ciasno ułożyć w brytfance, zalać je bulionem . Piec pod przykryciem w 180 st C przez 35/40 minut. Podawać gorące z ziemniakami lub kaszą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Kapusta pekińska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować