Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem

  • wyświetlono: 135 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Czerwona kapusta pekińska, to odmiana popularnej "pekinki", która jest wyjątkowo słodka w smaku, bez odrobiny goryczki. Moje danie to niebanalny i efektowny kolor w połączeniu z pysznym smakiem. Standardowe połączenie grzybów i kapusty, do tego wszystkiego soczysta pierś z kurczaka. Danie podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem, ale idealnie będzie się również komponować ze wszystkimi kaszami. Z pewnością zaskoczymy też naszych gości, podając tak kolorowe danie.

img1570017599707
  • 14 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

14 liści z czerwonej kapusty pekińskiej
1 pierś z kurczaka
2 cebule
300 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1/2 litra dowolnego bulionu (u mnie warzywny)
sól i pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem

  • Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem1. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na maśle następnie dodać pokrojone w plastry i oczyszczone grzyby i smażyć ok 10 minut.
  • Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem2. W tym czasie zdjąć liście z kapusty i tłuczkiem do kotletów delikatnie zmiażdżyć ich twardą część. Liście włożyć na 30 sekund do mikrofalówki lub zblanszować we wrzątku.
  • Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem3. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i dołożyć na patelnię, posypać solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez 10 minut. Dodać natkę pietruszki.Farsz zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Następnie wymieszać farsz z jajkiem i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem
  • Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem4. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i delikatnie zawijać ciasneroladki jak na gołąbki (tylko dużo mniejsze).
  • Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem5. Roladki ciasno ułożyć w brytfance, zalać je bulionem . Piec pod przykryciem w 180 st C przez 35/40 minut. Podawać gorące z ziemniakami lub kaszą. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kapustakapusta pekińskagrzyby leśnegrzybyoryginalny obiadroladki z kapusty pekińskiejkapusta pekińska czerwona

Komentarze

Podobne przepisy

image-0jh04et

Dodane przez: TasteTherapy

Nadziewane Roladki z kurczaka

to dobra propozycja dla osób, które...

Roladki z kurczaka nadziewane marchewką

Dodane przez: Goszka

Roladki z kurczaka nadziewane marchewką

Niecodzienny obiadek i niecodzienne...

ROLADKI INDYCZE Z KAPUSTA KISZONĄ

Dodane przez: AMOREK

ROLADKI INDYCZE NADZIEWANE KAPUSTĄ CZERWONĄ

MOJE ULUBIONE I POPISOWE DANIE

Paszteciki z kapustą i grzybami

Dodane przez: bogusia82

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki doskonale smakują z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.