Lubię dania szybkie w przygotowaniu i smaczne. Roladka ta łączy te dwie zalety.
40 min
Składniki:
ciasto francuskie
kilka plastrów sera gouda
kilka plastrów szynki
kilka plastrów boczku
oliwki
cebula
przecier pomidorowy
olej
przyprawy: bazylia, oregano
Roladki z ciasta francuskiego. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy je przecierem pomidorowym. Następnie posypujemy je delikatnie bazylią i oregano.
2.W dalszej kolejności rozkładamy na cieście duże ilości zeszklonej na oleju cebulki. Następnie rozkładamy, jeden obok drugiego, plastry szynki i boczku. Na boczek kładziemy ser oraz posiekane oliwki.
3.Całość zwijamy w roladę i wkładamy na pół godziny do zamrażarki, aby lepiej było kroić ciasto. Po wyjęciu kroimy roladkę na plastry 2 cm oraz rozkładamy na naczynie żaroodporne i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Usmażone roladki można do smaku polać keczupem. Smacznego!
Komentarze