Roladki z brzoskwinią z puree i karmelizowanymi marchewkami

  • wyświetlono: 191 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne, zdrowe roladki z brzoskwinią gotowane w folii spożywczej idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad

PSX_20180822_114014
  • 60min

Składniki

Składniki na roladki:
1 podwójna pierś z kurczaka
4 połówki brzoskwiń z puszki
1 kulka mozarelli
sól
pieprz
dodatkowo folia spożywcza
Składniki na puree z brukselką:
300 g ziemniaków
sól
pieprz
masło
300 g świeżej brukselki
1 czerwona cebula
garść suszonych śliwek
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Składniki na karmelizowaną marchewkę:
300 g mini marchewek
sól
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru brązowego
2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania przepisu:

Roladki z brzoskwinią z puree i karmelizowanymi marchewkami

  • 1. Brukselki rozdzielić na osobne listki, cebulę posiekać, śliwki pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i brukselkę, smażyć 10-15 minut, na koniec dodać śliwki i łyżeczkę masła, chwilę dusić, przyprawić solą i pieprzem.
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wrzucić do miski, dodać chrzan, musztardę, paprykę w proszku i 1 łyżkę masła. Zmiksować na gładką masę, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wysypać wcześniej przygotowaną brukselkę.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 10 minut.
    Marchewki obrać, opłukać i gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok 15 minut.
    Na patelni rozgrzać masło, wrzucić marchewki, smażyć chwilę z każdej strony, dodać cukier i miód i karmelizować jeszcze ok 5 minut.
    Pierś z kurczaka podzielić na dwie pojedyncze, każdą ubić tłuczkiem na cienkie kotlety i przyprawić każdą stronę solą i pieprzem, przełożyć ostrożnie na folię spożywczą, na mięso rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i mozarellę. Zawinąć szczelnie folią spożywczą w cukierka. Gotować we wrzącej wodzie, pod przykrywką na małym ogniu ok 25 minut.
    Po tym czasie roladki wyjąć z wody, odczekać 5 minut i delikatnie zdjąć folię (można pomóc sobie nożyczkami).
    Roladki pokroić.
    Podawać z puree i marchewkami.

Porady

Marchewki można podawać na ciepło i na zimno.
Roladki, które zostaną nam z obiadu idealnie sprawdzą się również na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadziemniakipureemarchewkiroladka z kurczakagotowanie_testowaniefolia_spożywcza

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekanka z kurczakiem i puree

Dodane przez: AnetaJ

Zapiekanka z kurczakiem i puree

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki...

pałki kurczaka  pieczone z brokułem cebula i mini marchewkami

Dodane przez: Bożena Z.

Pałki kurczaka pieczone z cebulą, brokułem...

pałki kurczaka pieczone z cebulką...

Roladki indycze z puree z awokado

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

Roladki indycze z puree z awokado

Roladki z sznycli indyczych nadziewane...

Medaliony z indyka z serem i brzoskwinią

Dodane przez: Goszka

Medaliony z indyka z serem i brzoskwinią

Bardzo szybki i elegancki obiad.

filet  kurczaka w sosie duszony z mini marchewkami

Dodane przez: Bożena Z.

Filet z kurczaka w sosie śmietanowym z mini...

Delikatny filet kurczaka w aksamitnym...

image-29itjkk

Dodane przez: sylwin03

Stek z ligawy wołowej z karmalizowanymi marchewkami

Stek z ligawy wołowej z karmalizowanymi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE