Roladki z brzoskwinią duszone w winno-porowym sosie

  • wyświetlono: 1013 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Delikatne mięso jakim jest filet z kurczaka z owocową soczystą wkładką,duszone w delikatnym sosie z dodatkiem białego wina,to dedykacja dla prawdziwych smakoszy,na wykwintny rodzinny obiad czy romantyczną kolację we dwoje.Ja zrobiłam to danie na 12 rocznicę ślubu ,Mąż był zachwycony smakiem!

IMG_20190918_121058
  • 45min

Składniki

Dla dwóch osób:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 duża brzoskwinia
1 por
2 łyżki serka mascarpone
Kilka gałązek świeżej mięty
4 plastry boczku gotowanego
250 ml bulionu drobiowego
50 ml wina białego wytrawnego
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka masła
sól morska do smaku
pieprz kolorowy z młynka do smaku
1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Roladki z brzoskwinią duszone w winno-porowym sosie

  • Mięso solimy1. Pierś z kurczaka umyć podzielić na dwie porcje, rozbić tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy.
  • nadziewamy brzoskwiniami2. Oprószyć solą i pieprzem posmarować serkiem mascarpone z jednej strony, ułożyć pokrojone na
    cząstki brzoskwinie,oraz po kawałku pora-resztę pokroić w krążki. Posypać rozerwanymi w kawałeczki
    listkami świeżej mięty ,całość zrolować,
  • zawijamy w boczek3. zawinąć w cienkie plastry boczku i spiąć wykałaczkami
  • dusimy w bulionie i winie4. Na patelni rozgrzać olej obsmażyć roladki z każdej strony aby były lekko rumiane przełożyć do rondla razem z olejem w którym się dusiły, wlać bulion drobiowy oraz białe wino i dusić pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu. Roladki wyjąć z wywaru, odłożyć na talerz.
  • Przyrządzamy sos5. Resztę pora pokrojonego w krążki zeszklić na łyżce masła dodać do wywaru z mięsa,
    mąkę pszenną rozrobić w malutkiej ilości wody zagęścić sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Roladki podawać gorące polane sosem
PRZEPIS DNIA Środa 13.08.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?_jtp=1&page=78

Porady

Idealnie smakują z kieliszkiem białego wina.Polecam na romantyczną kolację we dwoje.
Serek mascarpone zastąpisz zwykłym serkiem białym do smarowania pieczywa,potrawa będzie tańsza a smak porównywalny.Można zamienić również na ricottę.

Miętę zastąpisz melisą cytrynową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaporboczekfilet z kurczakadróbbrzoskwiniaobiadduszone mięsobiałe winochrzcinyświąteczny obiadmięso z owocamiwykwintne danieświąteczne miesawalentynkowekomunieprzepis_miesiąca1000roladki drobiowe z owocamifilet z kurczaka z brzoskwiniamiwyszukany obiadwinny sosmięso w winnym sosieromantyczna kolacja wesela

Komentarze

Podobne przepisy

nikolaxxxx

Dodane przez: Kasia_S

Schab w sosie porowym

Przepis z zeszytu mojej mamy.

Sum pieczony w warzywach w sosie porowym

Dodane przez: 2milutka

Sum pieczony w warzywach z sosem porowym

Ryby słodkowodne są zdrowe lekkostrawne...

schab1

Dodane przez: paolineczka

Schab duszony w sosie

Ten schab nauczyłam się robic od...

Sznycle z indyka w sosie porowo-serowym

Dodane przez: 2milutka

Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym

Delikatne mięso jakim są sznycle...

Kaczka

Dodane przez: Netka

Kaczka w sosie winno - śliwkowym

Mięso z kaczki duszone w sosie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE