Tradycyjnie, jak co roku robiliśmy domową białą kiełbaskę i jak co roku, znowu została...i aby się nie zmarnowała, zrobiłam roladki z jej dodatkiem. Polecam na ciepło i na zimno :)
Składniki:
2 wieprzowe polędwiczki
• farsz z 3 białych surowych kiełbasek
• 8 plastrów szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku
• szklanka bulionu do podlania
Roladki z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki przekroić wzdłuż na 8 długich pasków, rozklepać je delikatnie.
2.Z łyżki farszu uformować kulkę, obłożyć wokół paskiem polędwicy, następnie plastrem szynki.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać bulionem.
3.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 190 stopniach ok. 30 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, przed końcem folię zdjąć, piec jeszcze chwilę do ładnego zrumienienia.
Komentarze